Hlavní obsah

Z Česka půjdou na Ukrajinu další zbraně. Darovaly je zbrojařské firmy

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

aktualizováno •

Kabinet Petra Fialy se kvůli situaci na Ukrajině mimořádně sešel ve čtvrtek večer. Krátce před tím jednal premiér s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Článek

Vláda se na mimořádném večerním jednání opět zabývala situací na Ukrajině. Schválila další dodávku zbraní na Ukrajinu, tentokrát za 17 milionů korun.

Zbraně a munici vláda dostane darem od velkých zbrojařským firem Česká zbrojovka, Holík International, DSS a Sellier & Bellot. Informovalo o tom Ministerstvo obrany.

V dodávce budou stovky kulometů, útočné pušky a samopaly. Na Ukrajinu půjde také 100 tisíc nábojů a tisícovka taktických rukavic. Celkem už obrana poslala na pomoc Ukrajině proti ruské invazi vojenský materiál za více než 650 milionů korun.

Asi 400 vojáků by mělo být vysláno na Slovensko, aby se posílilo východní křídlo vojsk NATO. Misi bude schvalovat vláda i Parlament. Do Česka dále přichází 5 tisíc uprchlíků denně, uvedl po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan.

Před jednáním vlády se kvůli válce na Ukrajině setkal premiér Petr Fiala (ODS) v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Předseda vlády po jednání oznámil, že Češi, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, budou mít zaručenou beztrestnost. Podle informací Hradu a Ministerstva obrany mají o výjimku ze zákona zájem nižší stovky lidí.

„Shodli jsme se na tom, že není možné dát nějakou kolektivní možnost, ani že vzhledem k počtu a určitým rizikům, které to provází, není možné poskytovat individuální schválení. Ale dohodli jsme se, že můžeme zaručit beztrestnost,“ dodal premiér.

Reklama

Doporučované