Hlavní obsah

Z exministra je velvyslanec, Adam Vojtěch se ujal úřadu ve Finsku

Foto: vláda.cz

Exministr zdravotnictví Adam Vojtěch se stal velvyslancem ve Finsku.

Reklama

Česko má nového velvyslance ve Finsku. Jeho cesta na diplomatický post ale nebyla snadná.

Článek

Mluvčí Ministerstva zahraničích věcí Lenka Do na dotaz Seznam Zpráv potvrdila, že bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch už dorazil do Finska a ujal se úřadu. Vojtěch tak definitivně skončil s politikou a začal se naplno věnovat kariéře v diplomacii.

Cestu na diplomatický post ale neměl jednoduchou. Jeho nominaci do Helsinek schválila vláda Andreje Babiše už loni v únoru, následně ji podepsal prezident Miloš Zeman.

Čekalo se, že střídání v Helsinkách proběhne ve standardním letním termínu. Jenže v květnu Babiš povolal Vojtěcha zpátky na Ministerstvo zdravotnictví poté, co musel po skandálech s nemovitostmi odejít Petr Arenberger.

Nová vláda Petra Fialy se rozhodla již rozběhlou dohodu o Vojtěchově cestě do Finska nerušit. A to přesto, že nový ministr zahraničí Jan Lipavský Vojtěchovo vyslání na diplomatický post v minulosti kritizoval.

„Rozumím tomu, když velmi seniorní politik odchází dále pracovat ve prospěch státu do diplomatické pozice. Nedomnívám se, že někteří nominanti z politických kruhů toto kritérium nyní splňují. Abych byl zcela konkrétní, nedomnívám se, že by Adam Vojtěch měl být velvyslancem ve Finsku,“ řekl v listopadu v Deníku N.

Dvakrát ministrem

Adam Vojtěch se narodil 2. října 1986. V minulosti byl tajemníkem Babiše na Ministerstvu financí, poslancem a poprvé usedl v křesle ministra zdravotnictví v roce 2017 a ministrem byl do roku 2020. Poté skončil a do vlády Babiše se vrátil minulý rok na několik měsíců.

S Finskem Česko pojí v zásadě nekonfliktní vztahy. Severská země vyniká zejména špičkovým vzdělávacím systémem, k němuž vzhlíží celý svět. Od 90. let patří také ke světovým technologickým lídrům. Vyspělé Finsko je šampionem v oblasti rovných práv žen a mužů.

Finové mají celkem vřelý vztah k Česku – a to nejen kvůli společné hokejové vášni. Ve finské metropoli se 650 tisíci obyvateli je také hned několik hospod s českým názvem a českým pivem, jmenují se například Praha, Zetor či Vltava.

Reklama

Doporučované