Hlavní obsah

Zakázat prezidentovi motorku? Romantická představa, říká protokolář Forejt

Foto: Facebook Petra Pavla

Prezident Petr Pavel patří k milovníkům motocyklů.

Pracovníci protokolu ani ochranky nemohou prezidentovi korigovat ani zakazovat sportovní či potenciálně nebezpečné aktivity, kterým se věnuje. Třeba jízdu na motorce. Ochranka je musí absolvovat s ním.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezident Petr Pavel se od začátku svého mandátu snaží ukazovat jako sportovec, milovník rychlých kol a lehkého adrenalinu. To se mu ve čtvrtek trochu vymstilo a s lehkým zraněním skončil na pozorování v Ústřední vojenské nemocnici.

Jelikož Pavlovi předchůdci byli co do sportovních aktivit spíše opatrnější, exprezident Václav Klaus holdoval horské turistice, tenisu a sjezdovému lyžování spíše v rekreačním tempu, vyvstala s jeho poslední nehodou otázka, jestli by nebylo vhodné hlavu státu v těchto aktivitách trochu usměrnit.

Víc běhá, než jezdí na motorce

Žádný takový předpis nebo nařízení však neexistuje. Ústava a dostupné zákony ošetřují spíše prezidentovy pravomoce či podmínky a způsob zvolení.

Že prezidentovi určité aktivity nelze zakázat, potvrzuje i jeho mluvčí Vít Kolář. „Prezident ve volném čase často sportuje, což přináší i riziko možných zranění. Nebezpečí ale nevyhledává, naopak se je snaží maximálně eliminovat, neexistuje ovšem žádný předpis, který by prezidentům takové činnosti zakazoval,“ řekl Kolář Seznam Zprávám.

Dodal, že prezident si vybírá sporty podle svých zálib a mnohem více než jízdě na motorce se věnuje třeba běhu.

Zároveň si neodpustil lehké rýpnutí. „Předchozího prezidenta ohrožoval jeho životní styl ve výkonu funkce více než sportovní zranění toho současného,“ dodal.

Prezidentova nehoda na motorce

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze. Policie nehodu nevyšetřuje, protože se stala na uzavřeném sportovním okruhu.

Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt, který spolupracoval s exprezidenty Václavem Klausem a Milošem Zemanem, uvedl, že existence někoho, kdo má pravomoc prezidentovi říct, co může a nemůže, je spíše „romantická představa veřejnosti“.

„Neexistuje žádný seznam zakázaných nebo nedoporučených sportovních aktivit,“ vysvětlil Forejt. Sportu či adrenalinovým aktivitám se podle něj věnuje celá řada hlav států či dalších politiků.

Prezident Petr Pavel si užil trochu adrenalinu i při natáčení velikonočního pozdravu Čechům.Video: facebook.com/prezidentpavel

„Mají náročné povolání, jsou neustále pod drobnohledem veřejnosti a tímto si pomáhají stres a napětí kompenzovat,“ vysvětlil bývalý protokolář.

Monacký kníže, polární dobrodruh

Jako příklad dal třeba monackého knížete Alberta II., který se v minulosti zúčastnil i několika olympiád jako člen monackého bobového týmu. „A při sportu se i několikrát zranil,“ dodal.

Co do náročných aktivit má český prezident Pavel i se svými seskoky padákem či jízdou na motorce do monackého knížete ještě daleko. Albert II. totiž v roce 2006 jako první úřadující hlava státu dobyl severní pól.

Že prezidenta nemůže v jeho aktivitách usměrnit ani jeho ochranka, potvrzuje mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík, podle nějž jsou policisté z ochranné služby jedni z nejlépe vycvičených členů sboru, kteří musí s chráněnou osobou být schopni absolvovat cokoliv.

„Jejich jedinou úlohou je politika chránit. Policisté ochranné služby tam nejsou od toho, aby prezidenta usměrňovali. Jsou to lidé, kteří počítají s tím, že jde o různorodou práci a že i nebezpečné aktivity mohou být součástí jejich služby,“ řekl Moravčík.

Čeští prezidenti a sport

  • Současný prezident Petr Pavel je vášnivým motorkářem a tento koníček si nenechal vzít ani po nástupu do úřadu. Fyzičku si zároveň rád udržuje během, běhá často i se svými spolupracovníky. Členy ochranky prohnal třeba při oficiální návštěvě Jihočeského kraje, jejíž součástí byl i výstup na vrchol Kleť. Dolů se prezident rozhodl seběhnout.
Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident prohnal ochranku cestou z Kleti.

  • Jeho předchůdce Miloš Zeman byl, co se týče sportu, spíše vlažnější. Ochranku zaměstnával především v létě, kdy si užíval plavbu na nafukovacím člunu po veselském rybníku. Ještě před plným vypuknutím zdravotních problémů se nechal svým tehdejším mluvčím Jiřím Ovčáčkem vyfotografovat na běžkách.
  • Sám sebe ale vždy i veřejně označoval za nesportovce a věnoval se spíše rekreačním aktivitám. Ve svém druhém volebním období si třeba vyrazil na Matějskou pouť, kde ho na jedné z atrakcí zvěčnil jeho mluvčí.
Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Miloš Zeman na archivním snímku z Matějské pouti.

  • Nadšeným sportovcem je Václav Klaus, který se vždy věnoval svému oblíbenému trojboji - tenis, sjezdové lyžování a horská turistika. V  prezidentské funkci, ale i po skončení mandátu býval třeba pravidelným účastníkem srpnové Svatovavřinecké pouti na Sněžku.
  • Nesportovcem býval i první český prezident Václav Havel. Pouze po chodbách Pražského hradu se prý občas pohyboval na koloběžce. Ochranku zlobil tím, že si vymínil, že bude v limuzíně sedět na sedadle spolujezdce. Stejným nešvarem trpěl i Miloš Zeman.

Bývalý protokolář Forejt připomněl, že v ochrance se vždy vyčlení lidé, kteří ovládají stejný sport, jakému se hlava státu věnuje. Ochránci Václava Klause proto museli být dobrými lyžaři. „Není totiž možné ho nechat nahoře na kopci jet a počkat na něj až dole,“ vysvětlil. Dodal, že třeba osobní strážci britské královské rodiny musejí umět jezdit na koni.

Za běžcem Špidlou jeli na skútru

Připomněl také historku někdejšího premiéra Vladimíra Špidly, který byl nadšeným běžcem a při návštěvě USA projevil zájem si jít zaběhat na pláž.

„Tamní ochranka na to nebyla vůbec zvyklá, museli si proto půjčit malý skútr, na kterém za ním jeli. Scéna vypadala tak, že první běžel premiér Špidla, za ním jeho ochranka a je stíhala místní ochranka na skútru,“ zavzpomínal Forejt.

Petr Pavel už za sebou má i pár dalších karambolů. V dubnu se zranil v obličeji při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal při dvoudenní návštěvě Zlínského kraje. K drobné tržné ráně u obočí přišel při střelbě dlouhou zbraní s optikou, zranění tehdy nevyžadovalo lékařské ošetření.

Loni se nechal načapat na motorce bez helmy. Prezident se posléze omluvil a oznámil, že věnuje peníze na pomoc motocyklistům, kteří cizí vinou skončili na vozíčku.

Doporučované