Hlavní obsah

Zelenskyj nám děkoval, čiší z něj odhodlání, říká Pojar o jednání v bunkru

Foto: Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na jednání s evropskými státníky, kteří za ním dorazili do Kyjeva.

Reklama

Premiéra Petra Fialu (ODS) na jednání přímo v úkrytu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského doprovázel jeho poradce pro bezpečnost Tomáš Pojar.

Článek

Bývalý diplomat a také šéf humanitární organizace Člověk v tísni poskytl Seznam Zprávám rozhovor hned po příletu ve středu po poledni. Řekl, že jednání na Ukrajině trvalo dvě a půl hodiny. Lokalita schůzky zůstává tajná.

„Z prezidenta Zelenského čiší obrovská síla a odhodlání, jako ze všech na místě – bojovat, nevzdat se a nakonec vyhrát,“ říká Pojar o pohledu zblízka na ukrajinského lídra.

Jaké je klíčové sdělení, které jste si z obléhaného Kyjeva odvezli?

Informací je celá řada, ale vždy je dobré vidět věci přímo na místě. Mít možnost bavit se s Ukrajinci přímo v Kyjevě je něco jiného než po telefonu.

Kde jednání s prezidentem Zelenským proběhlo a jak dlouho trvalo?

Proběhlo v místnosti, která měla čtyři rohy a stůl. K lokalitám se nedá nic jiného říct. Trvalo to zhruba dvě a půl hodiny. Nikdo jsme ale neměli u sebe telefon, takže přesně nevím.

Ale byli jste v Kyjevě, to platí? Viděli jste město, místa bojů, barikády?

Po městě jsme se pohybovali, ale nepotulovali jsme se.

Proč se jelo na Ukrajinu vlakem? Je to momentálně nejbezpečnější cesta?

Vlak byl jediná logická volba, nebe nad Ukrajinou je uzavřené. Je to válečná zóna, tam se nelétá.

Měli jste strach? Jak bylo postaráno o vaši bezpečnosti? Staraly se o ni ukrajinské bezpečnostní složky?

Já jsem se cítil bezpečně a pan premiér taky, ale to se musíte zeptat jeho. Není důvod mluvit o bezpečnostních opatřeních, o těch se nemluví.

Foto: Seznam Zprávy

Poradce premiéra Tomáš Pojar bude mít od dubna na starost i evropskou agendu.

Viděli jste nějaké válečné situace, z vlaku?

Z vlaku jsme viděli ukrajinskou krajinu a městečka. Ukrajina je obrovská země, na žádnou frontovou linii jsme se nedostali. Ale samozřejmě že tam jsou zákazy vycházení, že Kyjev vypadá, jak vypadá, to vše jsme viděli přímo i my na místě.

Jaký byl váš osobní dojem z prezidenta Zelenského? Mnohé si získal svým odvážným vystupováním. Působil tak na vás i tváří v tvář?

Osobní dojem byl stejný, akorát bližší. Čiší z něj obrovská síla a odhodlání, jako ze všech na místě – bojovat, nevzdat se a nakonec vyhrát. Což je obdivuhodné.

Jak vnímají ukrajinští lídři českou pomoc? Jak ji hodnotili?

Prezident Zelenskyj a premiér Smyhal děkovali nám, Polákům i Slovincům nejen za tu cestu, ale za vše, co děláme. Ukrajinci vědí, co děláme. Děkovali nám za to, jak jsme v České republice přijali jejich ženy a děti. Děkovali nám za veškerou diplomatickou pomoc i za humanitární pomoc. A my jsme děkovali jim, že bojují i za nás a že brání Evropu. Vzájemně jsme se ujistili, že v tom budeme oboustranně pokračovat nadále.

+8

V průběhu cesty se objevovaly zkazky z Bruselu, že cesta nebyla dostatečně předjednaná, že nemá mandát Evropské rady. Jak to tedy bylo?

Bylo to předjednané s předsedkyní Evropské komise Ursulou von den Leyen i předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, na cestě s ním proběhl další rozhovor.

Je něco, na čem konkrétně po schůzce začnete pracovat?

Je pár věcí, na kterých můžeme pracovat my a už na nich pracujeme. A je daleko víc věcí, na kterých pracujeme s dalšími – jak na půdě EU či NATO. To je také cílem snažení následujících dnů s ohledem na nadcházející summit NATO a Evropskou radu.

Pan premiér zmiňoval otázku diplomatického zastoupení, mohl by to být podle vás český diplomat, kdo by zastupoval EU?

V tuto chvíli je tam pouze velvyslanec Polska. My jsme přesvědčeni, že by tam měl být zástupce Evropské unie a že to je možné. Jestli to bude Čech, nebo Španěl, je věc druhořadá. Zásadní je politické vyjádření, že Evropa stojí za Ukrajinou a nenechá ji padnout.

Posunula se na vašem jednání debata o uzavření vzdušného prostoru Ukrajiny, o které prezident Zelenskyj opakovaně žádá?

My jsme přesvědčeni o tom, že Ukrajinci mají dostat zbraně, aby se mohli bránit, včetně obrany svého vzdušného prostoru. Mají na to právo a je naší povinností jim je poskytnout. Tak k tomu přistupujeme a jednáme o tom s ostatními.

Reklama

Doporučované