Hlavní obsah

Zeman by vyměnil 6 ministrů. „Rekonstrukci vlády nechystám,“ reagoval Fiala

Foto: Twitter/@PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro MF Dnes řekl, že komunální volby jsou podle něj referendem o vládě. Zmínil také, že by v pozici premiéra vyměnil šest ministrů. Předseda vlády Petr Fiala ale rekonstrukci vlády nechystá.

Článek

Voliči v pátek a v sobotu rozhodnou, kdo bude příští čtyři roky vládnout v obcích a městech. V souběžném prvním kole senátních voleb hlasy voličů napoví, nakolik se obmění třetina Senátu.

Podle prezidenta Miloše Zemana jsou letošní volby jednoznačně referendem o vládě.

„Je dobré se poučit v západoevropských zemích, kde komunální volby byly vždy chápány jako druh referenda o vládě. A vládnoucí strany se jich právě proto velmi obávaly. Viz například Francie, ale nikoli jen Francie. Samozřejmě, že komunální volby jsou referendem o vládě. A koneckonců i volby senátní,“ řekl v rozhovoru pro MF Dnes.

Hlava státu se rovněž vyjádřila k samotné vládě Petra Fialy (ODS). Sám vzpomínal, že jako premiér postupně vyměnil celkem osm ministrů. V současném kabinetu by, být premiérem, udělal změny na šesti ministerstvech.

„Když probereme jednoho po druhém, tak ministr zahraničí (Jan Lipavský, Piráti) má nižší vzdělání, než je obvyklé u řadových velvyslanců. Ministr financí (Zbyněk Stanjura, ODS) pro změnu nemá ekonomické vzdělání. Ministr průmyslu (Jozef Síkela za STAN) je bankéř, který se předtím nezabýval průmyslem včetně energetiky. Ministr vnitra (šéf STAN Vít Rakušan) je zatížen nekonečnými skandály svého hnutí,“ vyjmenoval v rozhovoru ty, které by vyměnil.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) je pak podle Zemanova názoru „dobromyslná teta, která adoruje Green Deal“. Prezident kritizoval i ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou, kterou označil za „naprosto neviditelnou funkcionářku TOP 09“.

Seznam Zprávy sledují dění kolem voleb on-line

Prezident Miloš Zeman volil v Lánech krátce po 14 hodině. Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš odevzdal svůj hlas v Průhonicích. Premiér Petr Fiala volil v Brně.

„Rekonstrukci vlády nechystám. Mně pan prezident v osobním rozhovoru naposledy říkal, že bude mít rozhovor pro Mladou frontu, ve kterém mě pochválí a některé členy vlády bude kritizovat a to se nejspíš stalo. Pan prezident Zeman mluví k jiným voličům, než jací podporují naši vládu. Názor pana prezidenta respektuji, ale nemám důvod a ani nemám v úmyslu rekonstrukci vlády,“ reagoval v pátek premiér Petr Fiala v Brně poté, co ve volbách odevzdal svůj hlas.

Zeman v rozhovoru hodnotil i Fialu, který podle něj dělá svoji práci dobře.

„Na rozdíl od převládajícího mínění pokládám Petra Fialu za dobrého premiéra. Protože je velmi obtížné řídit tak různorodou heterogenní pětikoalici. To, že to dělá konsenzuálním způsobem, je podle mého názoru dobře,“ zhodnotil práci předsedy vlády Zeman.

Reklama

Doporučované