Hlavní obsah

Zeman se potkal s Baxou a Bekem. Jednání byla věcná

Foto: Jiří Ovčáček

Setkání prezidenta s kandidátem na ministra kultury.

Reklama

aktualizováno •

Kandidát na ministra kultury Martin Baxa (ODS) v úterý na setkání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech hovořil o propojení kultury a vzdělání i o kompenzacích za dopady pandemie covidu-19 na kulturu.

Článek

Prezident se podle něj zajímal o problémy památkové péče a její financování. O spekulacích ohledně dalších kandidátů na ministry podle Baxy nemluvili.

Protože je prezident kvůli nákaze covidem v izolaci, jednání se uskutečnilo v podobných podmínkách jako nedělní setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a pondělní s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Stejně jako oni hovořil Baxa se Zemanem přes plexisklovou bariéru.

„Na jednání to nemělo žádný vliv, byla to živá debata,“ řekl Baxa.

Podobně jako mnozí bývalí ministři kultury i Baxa hovořil o tom, že se bude zasazovat o růst rozpočtu kultury bez náhrad církvím na jedno procento hrubého domácího produktu (HDP). K tomu se již v koaliční smlouvě zavázala koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými.

Koalice chce také připravit zákon o veřejných kulturních institucích a prosazovat vyšší daňové zvýhodnění mecenášství a sponzorování. Z fondu kinematografie chtějí koaliční strany vytvořit fond audiovize s podporou herního průmyslu a do volby rad veřejnoprávních médií zapojit Senát, když nyní vybírá jejich členy jen Sněmovna.

Bek: K minulosti jsme se nevraceli

Odpoledne do Lán dorazil kandidát na ministra pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). Po jednání s prezidentem Zemanem v Lánech řekl, že se nevraceli k minulosti a řešili hlavně blížící se české předsednictví v EU.

„Schůzka měla standardní průběh, pan prezident se mě zeptal na mé priority v té případné nové roli a měli jsme nekonfliktní diskuzi o problémech, které čekají české předsednictví v Evropské unii. Rozhovor byl poměrně konsenzuální a domluvili jsme se na případném pokračování konzultací v této věci, pokud budu jmenován do funkce ministra. Nevraceli jsme se k minulosti,“ řekl po setkání v Lánech Bek.

Za Zemanem přijel v pondělí do Lán jako první z nominantů předseda Pirátů a kandidát na ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Hlava státu bude kandidáty přijímat v abecedním pořadí.

Nadále není jisté, kterého ze členů vlády se prezident případně chystá „vetovat“. Spekulovalo se o nominantovi na ministra zahraničí Janu Lipavském (Piráti) a též právě o Bekovi.

Cyklus schůzek by měl skončit v pátek 10. prosince. Poté se Zeman opět setká s premiérem Petrem Fialou (ODS), se kterým mluvil již v neděli po jmenování do funkce předsedy vlády.

Seznam kandidátů na ministry předal Fiala Zemanovi v polovině listopadu. V uplynulém týdnu se nominace kvůli možnému střetu zájmů vzdal místopředseda STAN Věslav Michalik. Hnutí STAN na jeho místo vybralo bankéře Jozefa Síkelu.

„Jízdní řád“ ministrů

Pondělí29. 11.Ivan Bartošministr pro místní rozvoj
Úterý30. 11.Martin Baxaministr kultury
Mikuláš Bekministr pro EU
Středa1. 12.Pavel Blažekministr spravedlnosti
Jana Černochováministryně obrany
Čtvrtek2. 12.Petr Gazdíkministr školství
Anna Hubáčkováministryně životního prostředí
Pátek3. 12.Marian Jurečkaministr práce a sociálních věcí
Pondělí6. 12.Martin Kupkaministr dopravy
Helena Langšádlováministryně pro vědu a výzkum
Úterý7. 12.Jan Lipavskýministr zahraničí
Zdeněk Nekulaministr zemědělství
Středa8. 12.Vít Rakušanministr vnitra
Jozef Síkelaministr průmyslu
Čtvrtek9. 12Zbyněk Stanjuraministr financí
Michal Šalomounčlen vlády pro legislativu
?Vlastimil Válekministr zdravotnictví

Reklama

Doporučované