Hlavní obsah

Fiala vedle Babiše. Takto vypadá „plán proti covidu“ dvou premiérů

Foto: Seznam Zprávy

Premiéra: Končící předseda vlády Andrej Babiš na společné tiskové konferenci s novým premiérem Petrem Fialou.

Reklama

aktualizováno •

Končící premiér Andrej Babiš vystoupil na společné tiskové konferenci po boku nového předsedy vlády Petra Fialy. Cílem bylo společně přesvědčit lidi o nutnosti očkování proti covidu-19.

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a designovaný premiér Petr Fiala (ODS) pro jednou opustili politické soupeření a společně vystoupili na tiskové konferenci Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům.

Podpořili tak výzvu organizace Lékaři pomáhají Česku, aby se během jednoho týdne naočkoval milion třetích dávek vakcíny proti covidu-19.

Jak toho chtějí politici a experti dosáhnout?

Obnoví se očkovací centra

Podle Andreje Babiše se budou znovu budovat očkovací centra – jedná se například s O2 arenou, obchodním domem Kotva nebo brněnským výstavištěm. Problém je ovšem nedostatek personálu.

„Chceme centra budovat rychle, ale nejsou lidi. Kapacity musíme navýšit, pracuje se na tom,“ řekl na dopolední tiskové konferenci Babiš.

Zapojí se ambulantní specialisté

Podle lékaře Radka Mounajjeda, který je jedním z autorů výzvy, by se do očkování mohli vedle praktiků zapojit také ambulantní specialisté. Zmínil například zubaře, gynekology nebo specialisty ORL.

„Žádám kolegy v ambulantní sféře, aby se přihlásili na našem webu do dobrovolnického seznamu,“ řekl na tiskové konferenci.

Podle Mounajjeda se nepředpokládá, že by specialisté byli schopni naočkovat velké počty pacientů, i pár očkovaných denně ale může v součtu významně přispět.

Sdružení ambulantních specialistů se však o akci dozvědělo až z úterní tiskové konferenci. O zapojení se členy vlády jedná odpoledne. „Pokud by mi nevolali novináři, nevím o akci zatím nic moc. Předpokládám, že tam se dozvím podrobnosti a uvidíme,“ uvedl šéf sdružení Zorjan Jojko.

Aplikace Turboočkování

Jednou z překážek rychlejšího očkování je podle lékařů také přílišná administrativa spojená s podáváním vakcíny. S tím by mohla pomoci aplikace, která původně vznikla ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí (ÚVN) pro potřeby velkokapacitního centra v O2 universu.

Společná tisková konference Andreje Babiše a Petra Fialy.Video: ČTK

„Není problém sehnat velkou halu. Ale když tam posadíme zdravotníky, tak musíme lidský zdroj využít na maximum, aby neztráceli čas nacvakáváním do počítače a aby to šlo rychle,“ vysvětlil Mounajjed.

Aplikace Turboočkování se aktuálně upravila tak, aby mohla urychlovat administrativu se třetími dávkami, a to i lidem, kteří přicházejí bez registrace. „Zase za podpory ÚVN se dovyvinula aplikace třetí dávky tak, že se oskenuje kartička pojištěnce fotoaparátem na mobilním telefonu a ten ihned načte data, automaticky během vteřin to pošle do ISIN a ověří si, že je možné člověka očkovat,“ popisuje Mounajjed.

Dodal, že jde o otevřenou licenci, očkovací místa za toto IT řešení nemusí platit. Aplikaci by kromě velkých center mohli využít právě ambulantní lékaři.

Od středy se o posilovací dávku mohou hlásit lidé po pěti měsících od předchozího očkování proti covidu. „Takových lidí je v Česku více než 2,4 milionu. Dle sociologického šetření společnosti PAQ je více než 70 procent z nich ochotných se okamžitě nechat očkovat. Nemusíme nikoho přemlouvat. Je tu více než jeden a půl milionu lidí, kteří na třetí dávku čekají!“ píše iniciativa na webových stránkách.

Podle Babiše s Fialou je ale nutné stále přesvědčovat i dosud neočkované, aby se k očkování odhodlali. „Chceme podpořit naše vědce, kteří vysvětlí, že jsou vakcíny bezpečné a je to jediné řešení. Chceme, aby se lidi očkovali,“ uvedl Babiš.

Přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace vinohradské nemocnice František Duška dodal, že pokud se naočkuje co největší počet lidí, uleví se tak mimo jiné zdravotníkům.

„Meleme z posledního. Budeme ze všech sil bojovat o vaše životy. Každá aplikace třetí dávky už během týdne člověka ochrání tak, že se neobjevíte v prostorách intenzivní péče a vysoce pravděpodobně ani ne v nemocnici. A to je ten smysl hry,“ vyzval lidi k očkování Duška.

Reklama

Doporučované