Hlavní obsah

Zeman se rozloučil se Slovenskem. Exprezident Schuster ocenil jeho smysl pro humor

Foto: Jiří Ovčáček

Pracovní snídaně prezidenta Miloše Zemana s předsedou Národní rady Slovenské republiky Borisem Kollárem (vlevo).

Reklama

Schůzkou s předsedou slovenského parlamentu Borisem Kollárem prezident Miloš Zeman ukončil návštěvu Slovenska. Jde o jeho poslední zahraničí cestu ve funkci hlavy státu. Včera se rozloučil s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Článek

Ve Vysokých Tatrách, které jsou oblíbeným cílem českých turistů, se Zeman během třídenní návštěvy sešel s několika dalšími bývalými i současnými politiky Slovenska, například s exprezidenty Andrejem Kiskou a Rudolfem Schusterem a také s premiérem Eduardem Hegerem.

„Chci ocenit, že se přišel rozloučit se slovenskými představiteli. Vybral si to nejhezčí místo a v té nejhezčí době v roce, je krásně nasněženo,“ řekl novinářům slovenský premiér Eduard Heger po schůzce se Zemanem.

Foto: Jiří Ovčáček

Miloš Zeman se slovenským premiérem Eduardem Hegerem.

Bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster před novináři zase vzpomínal, že Zeman jako jediný politik kritizoval jeho lihovinu z dřínek, kterou Schuster jako prezident hostil své návštěvy. Schuster, jenž stál v čele Slovenska v letech 1999 až 2004, ocenil Zemanův smysl pro humor.

Dnes v poledne, před odletem zpět do Česka, Zeman ještě vyrazil ve vrtulníku z popradského letiště na vyhlídkový let nad Tatrami. V nejvyšším pohoří Slovenska po ranní inverzi panovalo podle ČTK slunečné počasí s dobrou viditelností.

Foto: Jiří Ovčáček

„Další přátelské setkání ve Vysokých Tatrách,“ doplnil ke snímku s Andrejem Kiskou mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman přijel na Slovensko v pondělí, kdy u Štrbského plesa povečeřel se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Po úterním oficiálním společném jednání pak prezidenti Česka a Slovenska ocenili dobrou úroveň vzájemných vztahů a Zeman vyjádřil naději, že ta bude pokračovat i s jeho nástupcem v úřadu Petrem Pavlem.

„Věřím, že i s mým nástupcem bude pokračovat velmi dobrá česko-slovenská spolupráce,“ řekl Zeman při své rozlučkové návštěvě Slovenska. Dodal, že Pavla sice ve volbě nepodporoval, ale přeje mu, aby byl úspěšný v zájmu Česka.

Vítěz přímé prezidentské volby Pavel se ujme úřadu 9. března a podle dřívějších informací plánuje při své první zahraniční cestě ve funkci navštívit Slovensko.

Čaputová řekla, že vnímá svou hodnotovou a názorovou blízkost s Pavlem a očekává dobrou spolupráci.

„Na spolupráci se těším, věřím, že bude intenzivní a že společně budeme moci i v rámci regionu být silným hlasem rozumu, prozápadní orientace a respektu k evropským hodnotám,“ řekla Čaputová.

Slovenská prezidentka už po skončení rozhodujícího kola přímé volby osobně gratulovala Pavlovi v jeho volebním štábu v Praze ke zvolení hlavou státu. Dříve uvedla, že Pavlovi popřála v době, kdy již jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO) uznal porážku.

Současně odmítla kritiku za jeho podporu i připomenutím postupu Zemana před slovenskými prezidentskými volbami, kdy týden před jejich konáním přijal na zámku v Lánech protikandidáta Čaputové Maroše Šefčoviče a popřál mu úspěch ve volbách.

Zeman i Čaputová ocenili vysokou úroveň vztahů mezi Českem a Slovenskem. „Vztahy mezi našimi zeměmi jsou nejenom bezproblémové, ale skvělé,“ řekl Zeman v pondělí.

„Naše země mají k sobě velmi blízko. Ta kvalita se ukazuje v různých typech spolupráce, ekonomické, kulturní, v mezilidských vztazích. Jsem ráda, že se ukazuje zejména v situacích, kdy je třeba si navzájem pomoci,“ řekla Čaputová.

V této souvislosti zmínila české velení v mnohonárodní bojové jednotce na Slovensku a pomoc Česka se zajištěním ochrany slovenského vzdušného prostoru.

Zeman řekl, že jedním z názorových rozdílů mezi ním a Čaputovou byl pohled na Stranu zelených a na takzvaný „zelený fanatismus“. Současně ale podpořil slovenské ekology, kteří kritizovali postavenou rozhlednu v turistickém středisku Štrbské Pleso. Čaputová se před vstupem do vysoké politiky jako právnička angažovala v tématech životního prostředí.

„Naše názory na zelené se začínají sbližovat,“ glosoval to Zeman.

„Já bych to malinko zkorigovala, protože můj názor je, že jakýkoli fanatismus je škodlivý, ale zároveň jsem zastánkyní zeleného hnutí, zelených témat a ochrany klimatu, protože to považuji za součást naší zodpovědnosti za tuto planetu, a tam se možná úplně neshodneme, ale dokážeme si tu neshodu velmi pestře vysvětlit,“ reagovala slovenská prezidentka.

Prezidenti Česka a Slovenska hovořili také o regionální spolupráci. Podle Čaputové v uskupení visegrádská čtyřka (Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko) není jednota v názoru na téma právního státu či pomoci Ukrajině. Zeman řekl, že prosazoval rozšíření V4 o Slovinsko a že hlavně Maďarsko o to nemělo zájem.

Reklama

Doporučované