Hlavní obsah

„Paní prezidentka uznává zelený fanatismus,“ loučil se Zeman na Slovensku

Prezident Miloš Zeman se Zuzanou Čaputovou.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman se při své návštěvě Slovenska sešel na oficiálním jednání s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Neformálně s ní povečeřel už v pondělí po příjezdu do Vysokých Tater.

Článek

Zuzana Čaputová poděkovala Zemanovi za všechna jejich společná setkání, kterých bylo dohromady třináct. Čaputová ocenila vzájemný respekt a přátelskou atmosféru během jednání.

Zeman označil vzájemné vztahy Česka a Slovenska za vynikající. Zeman krátce zhodnotil svoje desetileté působení na Hradě. Vyzdvihl třeba důležitost vztahu k Číně kvůli její silné ekonomice.

Zeman popřál svému nástupci v úřadu Petru Pavlovi, aby byl úspěšný. „Věřím, že i s mým nástupcem bude pokračovat velmi dobrá česko-slovenská spolupráce,“ řekl.

Končící prezident na dotaz novinářů mluvil o možném rozšíření Visegrádské skupiny o Slovinsko, které upřednostňoval, nakonec k němu ale nedošlo.

Zeman ocenil „lidskost“ prezidentky Čaputové, třeba když ho před dvěma lety navštívila v nemocnici.

Na rozdíl od ní ale odmítá „zelený fanatismus“. „Paní prezidentka uznává zelený fanatismus a říká, že fanatismus u zelených není převažující a že je to okrajový jev, zatímco já mám podezření, že je to substance,“ řekl a dodal, že dnes údajně poprvé souhlasil se „zelenými“ na Slovensku, když mluvil o zbourání nedaleké „strašně ošklivé“ rozhledny v Tatrách.

„Naše názory na zelené se začínají sbližovat,“ glosoval to Zeman.

„Já bych to malinko zkorigovala, protože můj názor je, že jakýkoli fanatismus je škodlivý, ale zároveň jsem zastánkyní zeleného hnutí, zelených témat a ochrany klimatu, protože to považuji za součást naší zodpovědnosti za tuto planetu, a tam se možná úplně neshodneme, ale dokážeme si tu neshodu velmi pestře vysvětlit,“ zareagovala slovenská prezidentka.

Po společném obědě obou prezidentů Čaputová odjede na regionální cestu na východní Slovensko. Zeman pak odpoledne podle programu přijme kromě jiných slovenského premiéra Eduarda Hegera a exprezidenty Rudolfa Schustera a Andreje Kisku.

Třídenní cestu na Slovensko, poslední v prezidentském úřadu, Zeman zakončí ve středu, kdy se vrátí do Česka. Očekává se, že Slovensko po březnové inauguraci navštíví Zemanův nástupce Petr Pavel.

Reklama

Doporučované