Hlavní obsah

Změny 2024: výrazně dražší dálniční známka, nové zákazy předjíždění na D1

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Za jízdu bez dálniční známky na zpoplatněném úseku hrozí pokuta až pět tisíc na místě a až 20 tisíc ve správním řízení.

Reklama

Řidiči si v letošním roce připlatí osm stovek za roční elektronickou dálniční známku. A třeba na dálnici D1 přibudou nové zákazy předjíždění pro kamiony. Seznam Zprávy připravily přehled novinek v dálniční dopravě.

Článek

Mnoho změn čeká letos české řidiče na dálnicích. Od března se změní ceny elektronických dálničních známek, roční zdraží o osm stovek. Na dálnici D1 začnou platit nové zákazy předjíždění pro kamiony a řidičům se otevřou nové úseky dálnic. Nejvíc jich bude na jihu Čech.

Za rok osm stovek navíc

Řidiči si od března připlatí za roční elektronickou dálniční známku. Oproti současné nabídce ale bude nově možné vůbec poprvé koupit i jednodenní známku.

Roční známka podraží ze současných 1500 korun na 2300. Měsíční známka zlevní o deset korun na 430 a desetidenní o čtyřicet korun na 270 korun. Jednodenní známka pro auta se standardním palivem vyjde na dvě stě korun.

Od ledna je možné pořídit všechny typy dostupných dálničních známek s předstihem 30 dní před zvoleným počátkem platnosti, oproti stávajícím 90 dnům. Stále ještě za původní ceny.

„Tříměsíční odložená platnost dávala smysl především v prvním roce provozu, kdy si novou elektronickou dálniční známku chtěla řada lidí koupit s velkým předstihem. V současné době už funkce není příliš využívána, došlo tedy ke zkrácení na 30 dní,“ vysvětlil Jan Paroubek, ředitel státního podniku Cendis, který systém elektronické dálniční známky provozuje.

Ceny dálničních známek od 1. 3. 2024

Standardní cena Cena pro vozidla zemní plyn nebo biometanCena pro hybridy s emisemi CO2 do 50 g / kmCena pro elektromobily
roční 2 300 Kč1 150 Kč570 Kč0 Kč
měsíční430 Kč210 Kč100 Kč0 Kč
10denní270 Kč130 Kč60 Kč0 Kč
denní200 Kč100 Kč50 Kč0 Kč

Zdroj: Ministerstvo dopravy

Cendis upozorňuje, že za jízdu bez dálniční známky na zpoplatněném úseku hrozí pokuta až 5 tisíc na místě a až 20 tisíc ve správním řízení.

Zákaz předjíždění na D1

V roce 2023 přibyly nové úseky na dálnici D1, kde nemohou předjíždět kamiony. Šlo o úseky hlavně na Vysočině. Letos stát plánuje osadit zákazové značky na nejvytíženější české dálnici také mezi Prahou a Vysočinou a rovněž mezi Jihlavou a Velkým Meziříčím.

Podle Ministerstva dopravy bude k umístění značek docházet postupně, v návaznosti na schvalování projektové dokumentace.

Kde platí a začne platit zákaz předjíždění

  • V polovině listopadu začal platit zákaz předjíždění kamionů mezi 90. kilometrem Humpolec až 112. kilometrem Jihlava a mezi sjezdem na 146. kilometru Velké Meziříčí-východ a 182. kilometru Kývalka.
  • Začátkem letošního roku přijde rozšíření zákazu v úseku 21. kilometr Mirošovice až 90. kilometr Humpolec112. kilometr Jihlava až 141. kilometr Velké Meziříčí-západ, s výjimkou stoupacích pruhů, kde bude předjíždění povoleno.

Zdroj: Ministerstvo dopravy

„Klíčové je, že se nám před zimou podařilo osadit značky na nejrizikovější úseky D1. Cílovým stavem na D1 je situace, kdy D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou, kde nejsou stoupací pruhy, bude omezena tímto zákazem. Na druhou stranu tady je zhruba pětina úseku, kde jsou tři pruhy, a zde omezení nebude,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva dopravy Filip Medelský.

Podívejte, kde bude platit zákaz předjíždění pro kamiony na D1:

Foto: Ředitelství silnici a dálnic

Na D1 přibudou v roce 2024 značky zakazující předjíždění pro kamiony.

Policisté mohou také od Nového roku přísněji trestat řidiče, kteří zákaz předjíždění ignorují.

„Uložit pokutu na místě v příkazním řízení je možné od začátku ledna. Od Nového roku to umožňuje novela zákona – policisté budou mít možnost řešit tento přestupek na místě a umožní policistovi uložit pokutu v příkazním řízení až 5500 korun a řidič dostane šest trestných bodů,“ vysvětluje Dana Čírtková z Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

PPP projekty

Asi nejznámějším PPP projektem (Public Private Partnership, spolupráce veřejného a soukromého sektoru, pozn. red.) současnosti je stavba dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem. Jde o stavbu 32 kilometrů dálnice, která začala v roce 2021 a všech pět úseků se staví najednou.

Jak PPP projekt vlastně funguje? Zjednodušeně řečeno - soukromý investor stavbu zaplatí, postaví a následně se o ni dlouhá léta stará. Okamžikem dokončení a zprovoznění dálnice ji stát postupně začne splácet v takzvané platbě za dostupnost. Jde tedy vlastně o stavbu na dluh, který se musí splatit.

Stát plánuje formou PPP stavět i několik dalších dopravních staveb, jde opět o dálnice nebo železnice. Nejasné jsou zatím konkrétní termíny, podle Ministerstva dopravy je příprava každého PPP projektu na několik let.

„V současné době jsou v různých fázích přípravy a posuzování následující možné PPP projekty (viz infografika níže - pozn. red.). Zahájení dalšího projektu nebo projektů lze očekávat,“ uvedl mluvčí resortu dopravy Filip Medelský.

Zvažované PPP projekty

Železnice
Praha – Letiště Václava Havla (Veleslavín – Letiště)18,5 mld. Kč
Nemanice – Ševětín25 mld. Kč
RST Brno – Přerov (modernizace stávající trati)84 mld. Kč
VRT Moravská brána98 mld. Kč
VRT Jižní Morava27 mld. Kč
Dálnice
D35 – úsek Opatovec – Staré Město – Mohelnice30 mld. Kč
D0 – Severní obchvat Prahy50 mld. Kč
D3 – středočeské úseky49 mld. Kč
D55 – dosud nezahájené úseky jižně od Bzence16 mld. Kč

Zdroj: Ministerstvo dopravy

Otevření nových úseků dálnic

Dálniční síť v Česku se rozroste o 118,1 kilometru. Stát v roce 2024 plánuje dokončit celkem 17 jednotlivých dálničních staveb na osmi různých místech.

Největší část v příštím roce přibude na dálnici D4, na níž se její písecká část rozroste o 32 kilometrů. O dalších 28,4 kilometru bude delší také jihočeská část D3, přes 21 kilometrů vznikne na D55 od Babic do Bzence a o téměř 11 kilometrů se rozšíří chomutovská D7.

Otevření nových dálničních úseků v roce 2024

  • O celých 32 km se prodlouží písecká dálnice D4 (PPP projekt).
  • O dalších 28,4 km bude delší jihočeská dálnice D3.
  • O 21,4 km bude delší D55 od Babic až do Bzence.
  • O celkem 10,9 km bude delší chomutovská D7.

Zdroj: Ministerstvo dopravy

Reklama

Doporučované