Hlavní obsah

Zvýšení „rodičáku“ prošlo prvním čtením. Opozice: Hlasujeme mimořádně pozdě

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Novely ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) prošly Sněmovnou hladce.

Reklama

Rodiče, kteří čekají v příštím roce přírůstek, jsou o krok blíž k navýšení rodičovského příspěvku. Opozice se ale v dalších měsících bude snažit valorizaci ještě navýšit a změnit pravidla.

Článek

Navýšení rodičovského příspěvku z 300 na 350 tisíc korun schválili poslanci v prvním čtení. A to po překvapivě krátké a mírné debatě. Trvala jen zhruba půlhodinu.

Opozice už ale naznačila, že za změny v novele bude bojovat v dalších čteních, v nichž se hodlá vytasit s desítkami pozměňovacích návrhů.

Největší kritiku v krátké diskuzi schytal koaliční návrh za své načasování. „Vládní návrh přichází mimořádně pozdě, až dva roky po volbách, což je vzhledem k vývoji inflace, ekonomiky a příjmové situaci rodin s dětmi neadekvátní,“ vyčetla vládě poslankyně hnutí SPD Lucie Šafránková, která se specializuje na sociální oblast a do dalších čtení má připravenou celou plejádu pozměňovacích návrhů.

Jak podotkla, ona se své návrhy snaží prosadit už od začátku tohoto volebního období. „Já jsem navrhla zvýšení už v první polovině loňského roku, ale poslanci stran vládní koalice permanentně blokovali jeho projednání v prvním čtení,“ rýpla si do koalice.

Načasování zkritizoval i expert hnutí ANO na sociální politiku Aleš Juchelka, podle nějž padesátitisícové navýšení rodiče při současném růstu cen úplně nevytrhne. „Reálná hodnota dnešního příspěvku je zhruba o 80 tisíc korun nižší vzhledem k inflaci. Tak se ptám, kde by měly rodiny navíc ušetřit - kroužky? Dovolené? Šatník? Jídlo?“ uvedl. I on předloží v dalších čteních několik pozměňovacích návrhů.

Juchelka upozornil i na další podle opozice problematický moment - navýšení rodičovské se bude týkat pouze dětí narozených od příštího roku.

„Tato vláda navýšila rodičovský příspěvek o 50 tisíc korun, a to od 1. 1. 2024, kdy udělala tu velikánskou čáru, tu minutu před půlnocí na konci prosince budou všichni, kterým se narodí dítě, o těch 50 tisíc chudší. A jejich spolužáci v lavicích, kteří se narodili o minutu později, budou o 50 tisíc bohatší.“

Náhradní výživné poslanci prodloužili

Poslanci si pro jistotu na návrh předsedy klubu ODS Marka Bendy odhlasovali, aby mohli jednat a hlasovat až do dnešní půlnoci. Podle odhadu zákonodárců, se kterými redaktoři Seznam Zpráv hovořili, však neočekávají, že by se jednání až tak moc protáhlo.

Ve zkráceném režimu pak Sněmovnou prošla i novela zákona o náhradním výživném, pro niž hlasovala i většina opozice. Naopak proti hlasovala pětice konzervativních poslanců ODS - Marek Benda, Petr Beitl, Jan Bureš, Karel Haas a Bohuslav Svoboda. Dalších pět občanských demokratů se zdrželo, včetně lidovce Pavla Bělobrádka, který už v minulosti „proslul“ výrokem, že chudobou ohrožené samoživitelky si „musí najít nového chlapa“. Zdrželi se i Jaroslav Foldyna z SPD a Radek Vondráček z ANO.

Zákon o náhradním výživném v minulém volebním období prosadila právě vláda hnutí ANO a SOCDEM, předložila ho tehdejší sociálnědemokratická ministryně práce Jana Maláčová. V té době opoziční ODS tehdy neuspěla s návrhem na jeho zamítnutí.

Náhradní výživné mohou aktuálně rodiče čerpat maximálně 24 měsíců, a to v maximální výši tři tisíce korun. Ministerstvo práce a sociálních věci se ale rozhodlo proplácení této dávky prodloužit o další dva roky.

Reklama

Doporučované