Hlavní obsah

Poslanec Kobza se omluvil za výroky v souvislosti se střelbou na filozofické fakultě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jiří Kobza se omluvil za své výroky ohledně střelby na FF UK.

Reklama

Poslanec Jiří Kobza (SPD) se dnes na facebooku omluvil za výroky, které pronesl ve spojitosti se střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Podle svých slov nechtěl narušit pietu ani se dotknout rodin obětí.

Článek

Tragický útok na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyvolal bezprostředně mnoho reakcí. A to jak ze strany médií, tak ze strany politiků. Bez komentáře situaci neponechal ani poslanec za SPD Jiří Kobza, který ovšem svými výroky vyvolal pozdvižení. Místo slov útěchy totiž spíše očerňoval filozofickou fakultu. Chování útočníka mimo jiné označil za „špičkový produkt inkluzivního, progresivistického školství“. Dnes se za své výroky – které sdílel na facebooku a následně je smazal – omluvil.

„Rád bych se tímto veřejně omluvil za svůj dřívější příspěvek v souvislosti s předvánočním neštěstím na Filozofické fakultě UK. Příspěvek s otázkami, proč došlo k této tragické události, jsem psal v momentu, kdy jsem měl velikou zlost nad zmařenými životy. Rozhodně jsem se nechtěl nikterak dotknout rodin obětí a dalších účastníků této tragédie či narušit pietu. Proto bych se touto cestou chtěl omluvit všem, kdo by se mohli cítit dotčeni,“ sdílel Kobza na svém facebookovém profilu.

Foto: Jiří Kobza, Seznam Zprávy

Omluva Jiřího Kobzy.

Omluva přišla den poté, co rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková v pořadu Reportéři ČT sdělila, že se škola chystá podat na poslance Kobzu trestní oznámení. Výroky poslance za SPD už v minulosti odsoudili i další rektoři českých vysokých škol. Podle České konference rektorů šlo o „naprosto šokující“ příspěvek, který „překračoval hranice slušnosti, morálky, dobrých mravů, ale i hranice lidskosti“.

Od výroků svého kolegy se distancoval i předseda SPD Tomio Okamura. Ten k situaci uvedl, že postoj Kobzy nereflektuje postoj celého SPD.

Reklama

Doporučované