Hlavní obsah

Poslední dny jezdil do Prahy s pouzdrem na kytaru, všimli si v Hostouni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Na dům v Hostouni, odkud je zřejmě střelec z Prahy, i dnes dohlíží policie.

Hostouň, obec o 1500 obyvatelích na Kladensku, prožívá čtvrteční tragédii. Na obecním úřadu vyvěsili černou vlajku. Dům, kde rodina střelce z filozofické fakulty žila, zůstává ohraničený policejní páskou.

Článek

Je pátek ráno. Hustě sněží a dvojice detektivů obchází sousedy, aby zjistila, co všechno tragédii předcházelo a mohlo být jejím spouštěčem.

Kousek odsud stojí na zastávce paní, která s mladým studentem jezdila třikrát týdně do Prahy autobusem. „Poslední dny jezdil s pouzdrem na kytaru, což jsem u něj nikdy předtím neviděla. Teď už asi tuším proč a že žádný hudební nástroj v tom nejspíš nevozil,“ říká.

Mladý student začal ve čtvrtek odpoledne v budově pražské filozofické fakulty střílet do lidí. Přímo na místě činu při tragédii zahynulo 14 lidí včetně střelce, jedna oběť následně zemřela v nemocnici. Další desítky lidí mají různě vážná zranění.

O tragické události se teď v obci mluví úplně všude. V nedaleké restauraci Krčma na Kyrově se dopoledne scházejí štamgasti, kteří rodinu dobře znali. „Táta držel kluka dost zkrátka. Žádné holky, žádné večírky, žádné koníčky. Musel se pořád jen učit, chtěl po něm hlavně výborné výsledky ve škole,“ říká penzista u piva.

„Slušný a tichý kluk“

Lidé ve frontě na poště se shodují na popisu, který zní jako nejprofláknutější klišé: Byl to slušný, spíše tichý, až zakřiknutý kluk z dobré rodiny, žádné problémy s nimi nikdy nebyly.

„Prostě úplně normální, spořádaná rodina,“ říká ředitelka místní základní školy Milena Filikarová. „Ten hoch sem chodil často, ale nikdy se s nikým moc nevybavoval, jen vyzvedl balík a rychle šel,“ uvádí pošťačka za okénkem.

V sousední samoobsluze, malém obchůdku s potravinami, lidé řeší otázku, jak se mladý student filozofie mohl vybavit takovým arzenálem a kde na všechny ty drahé zbraně vlastně vzal peníze. O téhle jeho utajované zálibě nikdo netušil.

„V rámci obce se nijak neprojevoval a žádných takových aktivit se tu nezúčastnil. Žádný myslivecký spolek nebo střelecký klub, nic takového tady stejně ani není,“ přemýšlí starosta obce Hostouň Martin Krátký.

Obyvatelům obce, která leží kousek západně za Prahou, se dnes vybavila jiná, bezmála 20 let stará událost. Tehdy také byla vesnička plná kriminalistů a novinářů z různých médií. Tenkrát se vyptávali sousedů na jiného vraha – Davida Lubinu, rovněž z Hostouně, který v roce 2005 zabil střihače televize Nova Michala Velíška.

„Jenže Lubina byl odmala takový ten typický průšvihář, měl nešťastné dětství, doma týraný, matka opakovaně opouštěla rodinu. Kdežto Davida si všichni pamatujeme jako tichého, skromného premianta. To nechápu, asi v sobě něco dusil,“ dodává paní, která pracovala jako kuchařka ve školní jídelně.

Doporučované