Hlavní obsah
Online

Online: Policisté zasahovali kvůli nahlášenému granátu. Šlo o maketu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Policista při zásahu.

aktualizováno •

Česko se vzpamatovává z nejhoršího střeleckého útoku, jaký zažilo. Útočník v budově pražské filozofické fakulty zabil čtrnáct lidí, přes dvacet je různě vážně zraněných. Vznikají pietní místa, sobota bude dnem státního smutku.

Článek

Co víme o řádění střelce v centru Prahy

  • Student David K. ve čtvrtek střílel v hlavní budově filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha v Praze.
  • Zemřelo 14 lidí plus útočník. Všechny oběti už policie identifikovala. Více než dvacet lidí je zraněných, všichni byli v pátek v poledne stabilizovaní.
  • Studenta z obce Hostouň ve středních Čechách policie hledala poté, co zanechal zprávu, že se chce zabít. V domě našli mrtvého jeho otce.
  • Policie ho hledala v univerzitní budově v Celetné ulici, muž však začal střílet v hlavní budově na náměstí Jana Palacha.
  • Před 16:00 policie oznámila, že střelec byl eliminován. Spáchal sebevraždu.
  • Podle policie má zřejmě na svědomí i dvojnásobnou vraždu z Klánovic. Balistická expertiza potvrdila, že se v Klánovicích střílelo ze zbraně nalezené u útočníka doma.
  • V Česku bude kvůli tragédii vyhlášen na sobotu 23. prosince státní smutek.
  • Mezi oběťmi je nadějná sportovkyně Klára Holcová

    Český atletický svaz informoval, že mezi oběťmi je sportovkyně Klára Holcová.

  • Zásah ukončen, šlo o maketu

    Policie ukončuje zásah u stanice I. P. Pavlova. Přivolaný pyrotechnik zjistil, že se jednalo o maketu granátu.

  • Ke stanici I. P. Pavlova míří pyrotechnik

    Policie obdržela v pátek večer po 20:00 oznámení, že se v blízkosti stanice metra I. P. Pavlova nachází člověk s granátem. Po příjezdu na místo vytvořily zasahující jednotky kolem stanice bezpečný uzavřený perimetr a na místo byl povolán pyrotechnik, který určí, zda je granát pravý, či nikoliv, uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí pražské policie. Na místě asistují také hasiči.

  • Stanice metra je uzavřena

    Kvůli zásahu na I. P. Pavlova je omezena hromadná doprava, informoval pražský dopravní podnik. Stanice metra je uzavřena, vlaky jí pouze projíždějí. Omezen je i provoz tramvají v oblasti.

  • Policie zasahuje na náměstí I. P. Pavlova

  • Studentská komora vyjádřila soustrast

    Soustrast rodinám obětí a všem, kdo byli zasažení tragédií, která se stala ve čtvrtek na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, vyjádřila v pátek Studentská komora Rady vysokých škol.

    Komora zároveň uvedla, že podpoří veškeré racionální kroky, které povedou ke snížení pravděpodobnosti opakování takového útoku v budoucnu.

    „Akademická půda vždy byla symbolem otevřenosti, svobody a bezpečí a je nesmírně bolestivé být svědkem toho, jak se toto bezpečné prostředí proměnilo v místo strachu a násilí,“ řekl předseda Studentské komory Michal Farník.

  • Vlna solidarity pokračuje

    Nadační fond Univerzity Karlovy do této chvíle obdržel přes 25 milionů korun. Přispělo do něj již 22 939 lidí.

    Pražský magistrát v průběhu dne oznámil, že do nadačního fondu UK přispěje částkou pět milionů korun. Pražský fotbalový klub SK Slavia Praha na platformě X v pátek oznámil, že na nadační fond UK převede jeden milion korun. Zároveň klub vyzval své příznivce, aby se do sbírky zapojili.

    Nadační fond UK vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených střelbou. Veškeré vybrané prostředky budou v koordinaci s FF použity na adresnou pomoc zasaženým touto tragédií.

  • Jednou z obětí je studentka Magdalena Křístková

    Další z obětí střelce na filozofické fakultě je studentka Magdalena Křístková. Se souhlasem rodiny o tom informoval farní sbor Českobratrské církve evangelické v Roztokách.

    „S hlubokou bolestí oznamujeme, že během včerejšího útoku na Filozofické fakultě UK přišla o život členka našeho společenství v Roztokách, naše Magdalena Křístková,“ uvedl sbor.

    Spolek Roztoč, jehož byla Magdalena Křístková členkou, 23. prosince pravidelně pořádá průvod městem zakončený zpěvem a živým betlémem. Akce byla v reakci na tragickou zprávu zrušena.

  • Útočník si přinesl více zbraní

    Jak v průběhu dne informovala policie, útočník měl na místě více zbraní i větší množství munice. Podle důvěryhodného zdroje redakce měl u sebe i vybavení na případnou barikádu a blokování vstupu. Na fotografiích, které SZ získaly taktéž z důvěryhodného zdroje, jsou zachyceny některé ze zbraní.

    Foto: Seznam Zprávy

    Zbraně a munice nalezené na FF UK.

    Foto: Seznam Zprávy

    Zbraně a munice nalezené na FF UK.

  • Soustrast vyjadřuje britský král

    Britský král Karel III. s manželkou vyjádřili v osobním vzkazu prezidentu Petru Pavlovi soustrast blízkým obětí střelby na pražské filozofické fakultě. Uvedli, že je zprávy o tragédii hluboce zarmoutily a šokovaly. Vzkaz zveřejnil na sociální síti X britský velvyslanec v ČR Matt Field.

  • Minuta ticha v obchodech

    V sobotu minutou ticha památku obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze uctí také obchody. V poledne se zastaví obsluha a prodej na pokladnách. K pietě se připojí i pracovníci ve skladech nebo e-shopech.

    Na síti X to v pátek uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Zákazníky vyzval, aby minutou ticha památku obětí uctili také.

  • Psycholožka: Lidem pomáhá i nabízet pomoc ostatním

    Lidem, kteří se po čtvrteční tragické události na pražské filozofické fakultě necítí psychicky dobře, může prospět kontakt s blízkými i nabídnutí pomoci ostatním. Důležité je také obraz zla nepřeceňovat a uvědomit si, že to byl čin jednoho člověka proti fungující společnosti. ČTK to dnes řekla Martina Klicperová z Psychologického ústavu AV ČR a Národního institutu SYRI.

  • Stovky lidí přišly uctít památku zavražděných

    Památku obětí čtvrteční střelby v Praze dnes po celý den přicházejí lidé uctít před budovu rektorátu Univerzity Karlovy na Ovocném trhu a také před Filozofickou fakultu UK na Palachově náměstí, kde se hrůzný čin stal. Na pietních místech pokládají květiny a zapalují svíčky, oběti upomínají i krátké vzkazy nebo sošky andělíčků. Svíček a květin leží před rektorátem univerzity tolik, že je těžké se do budovy dostat. Kromě prostoru u vchodové brány lidé předměty pokládají také na okenní římsy bočních budov sídla školy.

    Foto: David Neff, Seznam Zprávy

    Pieta za zavražděné.

  • Nezisková organizace varuje před stigmatizací

    Nezisková organizace Nevypusť duši věnující se osvětě v oblasti duševního zdraví varovala na svém facebooku před stigmatizací psychiatrických pacientů v souvislosti se čtvrtečním tragickým útokem.

    Podle jejích odborníků pouze tři až pět procent násilných trestných činů má spojitost s duševní nemocí. Duševní onemocnění není určujícím faktorem pro sklony k násilné trestné činnosti.

    „Je nám obrovsky líto obětí, přeživších, svědků a všech jejich blízkých, kterých se tragédie dotkla. Myslíme také na všechny osoby s duševním onemocněním, na které od včerejšího dne padá stín, jenž jejich zkušenosti démonizuje a nevybíravým způsobem je slovně vylučuje z běžných životních rolí, například role studenta či studentky vysoké školy,“ napsali její zástupci.

  • Bek volá po jednotné strategii zabezpečení vysokých škol

    Po tragické střelbě v budově Filozofické fakulty UK v Praze musí vzniknout společná strategie zajišťující bezpečnost vysokých škol. V České televizi to v pátek řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

    Ministerstvo školství podle něj chystá metodickou i finanční podporu univerzit, za důležité považuje věnovat se také psychologické podpoře studentů a učitelů. S rektory bude o bezpečnosti na vysokých školách jednat 3. ledna 2024.

  • Sedm raněných již opustilo nemocnice

    Většina raněných po čtvrteční střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nadále zůstává v pražských nemocnicích, sedm lidí už lékaři propustili do domácího ošetřování.

    Zdravotníkům a veškerému nemocničnímu personálu, který se staral o zraněné osoby, poděkoval na platformě X ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

    „Pražské nemocnice byly profesionálně připravené a všem pacientům zraněným při útoku na půdě Filozofické fakulty UK se dostalo perfektní a v řadě případů i životzachraňující péče,“ napsal ministr.

  • Politici: Reagujme, ale ne v emocích

    Případná změna zákona o střelných zbraních by podle dnešních reakcí zákonodárců pro ČTK měla být přijata po vyšetření a vyhodnocení okolností čtvrteční tragédie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ne pod vlivem emocí. Týkat by se mohla například psychického stavu držitelů zbraní.

    Požadavek petice, kterou inicioval jeden ze studentů fakulty, na úplný zákaz držení zbraní s výjimkou členů bezpečnostních složek, podle vyjádření členů Parlamentu řešením není.

    „Určitě se pokusíme tragédii vyhodnotit a případně pak zareagovat,“ uvedl předseda poslanců ODS Marek Benda. Podle něj má nyní přednost podpora rodin a blízkých, nikoli změna legislativy okamžitými nápady. Podobně zareagoval předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

  • U útočníka doma se našla zbraň použitá v Klánovicích

    Balistická expertiza prokázala shodu zbraně z vraždy v Klánovickém lese se zbraní z domu, kde bydlel střelec z filozofické fakulty, uvedla policie.

  • Ostravská univerzita uctila oběti čtvrteční střelby minutou ticha

    Ostravská univerzita uctila oběti čtvrteční střelby v Praze minutou ticha. Aktu před budovou filozofické fakulty se v poledne účastnili studenti, pedagogové i veřejnost. Sešlo se zhruba 300 lidí.

Hlavní zprávy