Hlavní obsah

Do Česka se vrátí silný vítr. Nechoďte na hřebeny hor, varují meteorologové

Foto: ČTK

Hasiči si museli poradit s popadanými stromy na tratích, které polámal silný vítr.

Reklama

aktualizováno •

Po nočním větru byly bez elektřiny v Česku desítky tisíc domácností, hlavně v Karlovarském a Plzeňském kraji. Zejména na západě Čech vítr omezil také provoz na železničních tratích. Silný vítr se vrátí do Česka v neděli.

Článek

Do Česka se v neděli vrátí silný vítr, v nárazech může mít rychlost nad 65 kilometrů v hodině a na horách kolem 90 km/h. V Čechách bude foukat do úterního rána, na Moravě zejména během pondělí. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vítr, který v noci na dnešek způsobil výpadky elektřiny u víc než 20 000 odběratelů a komplikoval i dopravu na železnici, se má během dnešního odpoledne utišit. Od půlnoci ale platí nová výstraha před silným západním větrem. ,,Předpokládáme, že silný vítr s kratšími přestávkami bude přetrvávat na většině našeho území až do úterý," uvedl ČHMÚ. Výstrahu vydal s nízkým stupněm nebezpečí.

Meteorologové varovali před poškozením lesů a stromů a menšími škodami na budovách, lidé by si měli dávat pozor na větrem unášené předměty a zlomené větve. Opatrní mají být řidiči, na horách by lidé měli omezit túry a nechodit na hřebeny.

Pro většinu krajů v Čechách platí výstraha před silným větrem od dnešní půlnoci do úterních 06:00, pro Jihočeský kraj až od nedělní půlnoci. Na Vysočině má silně foukat během nedělního dopoledne, v neděli kolem půlnoci se pak vítr rozšíří také do moravských krajů s výjimkou Zlínského a přetrvá zde do pondělního časného odpoledne.

Tisíce domácností bez proudu

V distribuční oblasti společnost ČEZ bylo k 14. hodině bez proudu 11.000 odběrných míst, firma evidovala 60 poruch na vedení vysokého napětí. Víc než 4000 domácností bylo bez elektřiny v Karlovarském kraji, 2000 v Olomouckém, 1800 v Plzeňském a 1600 ve Středočeském kraji.

„Nyní se počasí umoudřilo, vítr se uklidnil a poruch nepřibývá,“ uvedla mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Ráno ČEZ hlásil bez proudu zhruba 24 tisíc odběrných míst a 80 poruch na vysokém napětí.

Distribuční firma EG.D ze skupiny E.ON před 15. hodinou hlásila na svém distribučním území bez elektřiny 900 domácností. Největší škody napáchal vítr na Vysočině. Kvůli strženým vodičům jsou bez elektřiny tři obce na Třebíčsku: Čechtín, Čihalín, Červená Lhota. V jižních Čechách se omezení dodávek elektřiny týká asi 500 domácností.

„Naši montéři a technici jsou od rána v terénu a na opravách budou pokračovat až do večerních hodin,“ uvedla vedoucí komunikace E.ON Martina Slavíková.

Tratě mimo provoz

Silný vítr se projevil zejména na západě Čech také na železnici, vyplývá z webu Českých drah a z twitterového účtu Správy železnic.

Kvůli spadlému stromu je zastavený provoz od 10:50 například mezi Křižanovem a Skleným nad Oslavou. Hasiči podle Správy železnic na místě pracují, a předpokládá se zprovoznění jedné koleje během odpoledne. Stejně tak by se měl během soboty zprovoznit úsek Ledeč nad Sázavou - Zruč nad Sázavou.

Kolem 18:00 hodiny také Správa železnic odhaduje zprovoznění části koridoru z Plzně do Chebu a Valy u Mariánských Lázní - Lázně Kynžvart. Až do pondělí by měl být zastavený provoz v úseku Františkovy Lázně - Vojtanov. Během soboty by naopak měla být opravena závada kvůli spadlému stromu na trati Františkovy Lázně - Tršnice.

Aktuální informace ohledně omezení najdete na stránkách Správy železnic.

Kvůli silnému větru v sobotu opět, stejně jako ve čtvrtek, nejezdí jedna z lanovek v krkonošském skiareálu v Harrachově na Jablonecku. Mimo provoz je lanová dráha Delta na Čertovu horu.

Vítr lámal stromy

Silný vítr ve středních Čechách zaměstnal i speciální lezeckou skupinu profesionálních hasičů. Ta musela upevňovat například plechy střešní konstrukce na budově v Kladně-Rozdělově.

Hasiči vyjížděli od pátečního večera ve Středočeském kraji k více než 300 případům, většinou šlo o spadlé stromy. V Čerčanech na Benešovsku večer narazil vlak do stromu, událost se obešla bez zranění, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Dagmar Zemanová.

Od pátečních 21:30 do dnešních 13:30 hasiči přijali hlášení o 319 událostech, z toho 19 ještě nebylo dořešeno. „Jsou to zásahy stejného typu jako v posledních dnech, především jde o technické události, stromy padající na zaparkovaná vozidla a objekty,“ uvedla Zemanová.

Celkově hasiči v Česku zasahovali od půlnoci do 14:00 u 1120 událostí souvisejících s větrem, nejvíce v Plzeňském kraji.

Zavřená pražská zoologická zahrada

Pražská zoologická zahrada dnes zůstane pro návštěvníky zavřená, oznámil na twitteru její ředitel Miroslav Bobek. Následně upřesnil, že důvodem je vítr a odstraňování již vzniklých škod. Pražský magistrát před půlnocí vyzval občany, aby nechodili do lesů, parků a na další podobná místa. „Zároveň doporučujeme, abyste byli obezřetní i při vašich cestách po Praze,“ napsal magistrát na twitteru.

Ve čtvrtek vichřice v Česku způsobila rozsáhlé výpadky v dodávkách elektrického proudu, problémy na železnici i na silnicích a materiální škody. Nynější výstraha ČHMÚ na vítr je už jen s nízkým stupněm nebezpečí a platí pro celé Česko do dnešního večera.

Reklama

Doporučované