Hlavní obsah

Rozsudek v kauze Čapí hnízdo je hotový. Žalobce si už připravuje odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Expremiér Andrej Babiš u soudu.

Reklama

aktualizováno •

Městský soud v Praze v pondělí rozeslal rozsudek v kauze Čapí hnízdo, který v polovině února podruhé nepravomocně osvobodil předsedu hnutí ANO Andreje Babiše i bývalou manažerku Agrofertu Janu Nagyovou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soudce Jan Šott dokončil práci na osvobozujícím rozsudku v kauze Čapí hnízdo, který má přes 150 stran.

V pondělí ho pražský městský soud, jak potvrdila pro server iROZHLAS.cz jeho zastupující mluvčí Štěpánka Tykalová, poslal žalobci a také advokátům expremiéra a poslance ANO Andreje Babiše a tehdejší manažerky Agrofertu Jany Nagyové.

Babiš v tomto případě čelí obžalobě za to, že se dopustil napomáhání k dotačnímu podvodu. Nagyová pak měla spáchat dotační podvod. Jenže státní zástupce Jaroslav Šaroch se svými argumenty proti nim u soudu neuspěl. A Šott oba letos v únoru znovu zprostil obžaloby.

Je ale pravděpodobné, že kauza zatím skončí. Žalobce Jaroslav Šaroch, jak uvedly pro Seznam Zprávy zdroje z pražského městského státního zastupitelství, podá odvolání. Nyní si proto jeho podání připravuje argumentaci. V případě, že odvolání podá, tak se bude případem znovu zabývat Vrchní soud v Praze.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala na dotaz, zda Šaroch odvolání podá, uvedl, že si žalobce musí nejprve rozsudek prostudovat. „Nyní proběhne jeho administrativní zpracování a rozsudek bude předložen dozorovému státnímu zástupci, který jej prostuduje a následně, v zákonné lhůtě, rozhodne o podání odvolání,“ napsal Cimbala.

A zda budou podnikat další kroky obhájci Andreje Babiše, není jasné. „My se odvolávat pravděpodobně nebudeme,“ řekl novinářům Babišův advokát Eduard Bruna poté, co soud jeho klienta v polovině února zprostil viny.

Reklama

Doporučované