Hlavní obsah

Schvalovat příspěvky na péči nebo invalidní důchod bude nový institut

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Posuzování zdravotního stavu žadatelů o příspěvky na péči či invalidní penze bude podřízeno pod nový institut, na který se přemění lékařská posudková služba České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Novelu dnes schválil Senát.

Článek

Změnu přináší novela zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, kterou dnes Senát schválil v rámci novely o sociálním zabezpečení. Novou právní normu, jejímž cílem jsou úspory a rychlejší posuzování žádostí, nyní dostane k podpisu prezident.

Změna má podle jejích zastánců umožnit lepší řízení a urychlit vypracování posudků. Na novelu má podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) navázat další úprava, která má z úřadu práce na orgány sociálního zabezpečení převést posuzování žádostí o dávky typu příspěvku na mobilitu. Délka posuzování se tím zkrátí z až 140 dnů na polovinu, řekl senátorům ministr.

Původní vládní novela měla pouze ambici přeměnit okresní pobočky ČSSZ na běžná pracoviště, která mají spadat pod pět nově ustavených územních správ. Podle ministerstva však takto bude možné rychleji přesouvat agendu do méně vytížených míst a ušetřit na mzdách pro vedoucí pracovníky.

O příspěvky na péči lidé žádají úřady práce, které případ předávají posudkové službě sociální správy. Spis se pak zase vrací. Jurečka už dříve řekl, že jeho úřad připravuje sjednocení „pod jednu střechu“, aby se vyřizování zjednodušilo a zrychlilo. Po změně by posudkáři měli žádosti řešit v pořadí, v jakém je dostali. Agendu by si rozdělili.

Reklama

Doporučované