Hlavní obsah

Sever Moravy zahalil smog. Lidé by měli omezit zátěž

Foto: Mino Surkala, Shutterstock.com

 Ostrava zahalená do smogu.

Reklama

Smogová situace v Moravskoslezském kraji je vyhlášena do odvolání. Už v úterý večer vyhlásili meteorologové smogovou situaci na Třinecku. Ve středu následovalo Ostravsko a Karvinsko.

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil v celém Moravskoslezském kraji smogovou situaci. Vysoká koncentrace polétavého prachu je tam na více než polovině stanic. Meteorologové na síti X ve středu ráno uvedli, že situace je v posledních hodinách špatná zejména na Ostravsku a Karvinsku.

„Alespoň na polovině stanic reprezentativních pro toto území překročil 12hodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu (IPH) 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu 24 hodin není předpokládán jeho pokles pod IPH,“ uvedl ČHMÚ.

Lidé v regionu by se měli zdržet fyzické zátěže. Platí to zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. Meteorologové také doporučují maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně jezdit veřejnou dopravou. „Přispějete tak ke zlepšení momentální špatné kvality ovzduší, neboť emise ze spalovacích motorů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ uvedli.

Reklama

Doporučované