Hlavní obsah

Síkela: Evropskou dohodu o cenách energií lidé pocítí nejpozději od ledna

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Reklama

Nejzazší termín, kdy se pro občany projeví mimo jiné opatření k energetice domluvená na páteční mimořádné radě evropských ministrů, je 1. ledna 2023. Řekl to pro CNN Prima News ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Článek

Evropská komise by v příštím týdnu měla připravit podrobnosti plánu, podle něhož budou firmy vyrábějící elektřinu z levnějších zdrojů než z plynu přispívat ohroženým domácnostem a firmám částí svých nebývale vysokých zisků na hrazení účtů za energie. Solidární příspěvek by se měl týkat i producentů fosilních paliv.

Se začátkem příštího roku by pak mělo být jasno, jak se opatření projeví v rodinných rozpočtech každé domácnosti.

„Nejpozději, a to je nejzazší termín, je to 1. 1. příštího roku. Ale první části pomoci včetně příspěvku, který přijde přes úsporný tarif, začne nabíhat ještě před začátkem topné sezony,“ řekl Síkela. K dalším krokům podle něj vláda potřebuje legislativní změny, například k zásahům do záloh za energie.

Zastropování cen

Nejjednodušší cestou pomoci je podle ministra jednotné stanovení limitu na maximální cenu energie za megawatthodinu včetně dalších poplatků za distribuci a daně z přidané hodnoty.

„To znamená, že domácnosti budou vědět, co je maximální cena, kterou zaplatí. Ty, kterým to nebude stačit, mohou využít další cesty a robustnost sociálního systému, jako například požádat si o příspěvek na bydlení,“ uvedl ministr.

Vláda bude komunikovat jinak

„Nebát se a zůstat v klidu.“ Heslo, které bude podle nové komunikační strategie používat vláda pro zmírnění krize.

Síkela zatím nechtěl být konkrétní, s jakým návrhem půjde na jednání vlády. Například tým poradců premiéra Petra Fialy (ODS) mluvil hned o několika limitech pro cenu elektřiny. Padl například návrh 200 eur za megawatthodinu nebo 6 až 10 korun za kilowatthodinu. Oba limity ministr označil za relevantní.

„Prosím počkejme si na zítřek. Každý půjde na jednání s nějakým návrhem. Myslím, že zítra nebo nejpozději tento týden odprezentujeme veřejnosti velmi srozumitelnou komunikaci a veřejnost bude vědět, jakou částku za elektřinu bude v příštích obdobích platit,“ dodal ministr průmyslu pro CNN Prima News.

V pondělí bude Síkela jednat také se zástupci podnikatelských svazů o podpoře energií pro firmy. Ministr průmyslu a obchodu je pro pomoc malým a středním podnikům. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se v Otázkách Václava Moravce přiklonil ke garanci cen pro celý průmysl.

Reklama

Doporučované