Hlavní obsah

Sněmovna může opět jednat o korespondenční volbě i přes noc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Poslanecká sněmovna se bude už pátý jednací den zabývat možností zavedení korespondenční volby. Ilustrační fotografie.

Reklama

Poslanecká sněmovna bude dnes opět řešit korespondenční volbu. Koaliční většina prosadila možnost nočního jednání. Kvůli průtahům ze strany opozice se Sněmovna v úterý rozhodla omezit poslanecká vystoupení.

Článek

Jednání o zavedení korespondenční volby se bude i dnes moci protáhnout do pozdních hodin. Koaliční většina prosadila možnost nočního sněmovního jednání. Stejně postupovala v úterý, kdy ale dolní komora na základě dohody předsedů poslaneckých klubů přerušila diskuzi o sporné koaliční předloze hodinu po půlnoci. Její projednávání pokračovalo dnes ráno opakovanými opozičními výtkami.

Návrh, který umožňuje jednání o novele přes celou noc, zdůvodnil předseda poslanců KDU-ČSL Aleš Dufek počtem přihlášek, které poslanci podali do běžné rozpravy. Ačkoli v úterý nechala koalice omezit vystoupení na nejvýše dvakrát deset minut, Dufek upozornil na to, že pokud by každý z přihlášených využil celý čas, představovalo by to více než 20 hodin debat.

Poslanci ale často reagují na řečníky i takzvanými faktickými, nejvýše dvouminutovými příspěvky. Hned ráno se kvůli omezení řečnické doby rozhořel ve Sněmovně spor.

Jako první dnes vystoupil z řádně přihlášených Hubert Lang (ANO), aby dokončil projev přerušený v noci. Lang si stěžoval na hluk v sále a na to, že se kvůli němu neslyší a není schopen formulovat. „Já už jsem přišel o dvě minuty,“ poznamenal. Předsedající Olga Richterová (Piráti) mu minutu přidala. Lang mimo jiné uvedl, že nerozumí tomu, proč je nynější volební systém „torpédován“. „Očekáváte asi příliv hlasů ze zahraničí,“ predikoval.

Bitva o korespondenční volbu

Jak by od roku 2025 měla vypadat korespondenční volba ze zahraničí a proč o ni Češi žijící v cizině stojí, si přečtěte v našich článcích.

Koalice prosazuje korespondenční volbu v souladu s vládním programem kvůli tomu, aby umožnila hlasování těm Čechům, pro něž je cesta na zastupitelské úřady k volebním urnám časově i finančně náročná.

Reklama

Doporučované