Hlavní obsah

Sněmovna obdržela návrhy na státní vyznamenání. Mezi adepty je i Miloš Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel při předávání vyznamenání 28. října 2023. Ilustrační fotografie.

Reklama

Návrhy na státní vyznamenání mohli lidé do Poslanecké sněmovny posílat do konce března. Horní komora má lhůtu na podání návrhů do konce dubna. Sněmovna zatím obdržela přes 70 návrhů, zjistil web České televize.

Článek

Do Sněmovny v pondělí dorazilo více než 70 návrhů na státní vyznamenání, informuje web zpravodajství ČT24. Seznam lidí, kteří by mohli být 28. října oceněni, nejdříve projedná výbor a poté plénum. Finální výběr oceněných učiní prezident Petr Pavel.

„Návrhy jsou skutečně pestré napříč profesemi. Jsou tam umělci, vojáci, architekti, spisovatelé,“ vyjmenoval předseda podvýboru pro státní vyznamenání Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Mezi nominovanými jsou třeba operní pěvkyně Dagmar Pecková, fyzioterapeutka, jejíž metoda může pomoci s léčbou některých druhů neplodnosti, Ludmila Mojžíšová nebo in memoriam spisovatel Milan Kundera.

Na seznamu se podle informací ČT24 objevili také někteří bývalí prezidenti: Miloš Zeman a prezident protektorátu Čechy a Morava Emil Hácha.

Na fotografie z loňského předávání státních vyznamenání se můžete podívat zde:

V minulém roce prezident Petr Pavel vyhověl zhruba 15 procentům nominací, které od poslanců a veřejnosti dorazily do Sněmovny.

Reklama

Doporučované