Hlavní obsah

Spanilá jízda Moravskoslezským krajem. Zemědělci chtěli upozornit na problémy

Foto: Kateřina Němcová, Seznam Zprávy

Demonstrace zemědělců v roce 2022, ilustrační snímek.

Reklama

Zemědělci na traktorech v úterý projeli Moravskoslezským krajem. Chtěli tak upozornit na špatnou situaci v zemědělství a přimět ministra k diskuzi.

Článek

Tři desítky zemědělců z Frýdecko-Místecka, Novojičínska i odjinud dnes na svých traktorech projely v koloně Moravskoslezským krajem. Chtěli tak upozornit na neutěšenou situaci v zemědělství a přimět k diskuzi ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL). Traktoristé sice na některých místech dopravu zkomplikovali a zpomalili, jejich úmyslem ale nebylo silnice blokovat. Zemědělci to řekli novinářům.

Výborný v reakci na jejich akci ČTK řekl, že v pátek se zúčastní mimořádného jednání předsednictva Agrární komory ve Větrném Jeníkově o situaci v Česku i celé Evropě. Podle něj jsou problémy českého zemědělství velmi podobné těm evropským. Například ochrana zemědělské půdy před zastavěním halami či sklady, po které čeští zemědělci volají, se podle ministra už řeší. „Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu máme ve druhém čtení a přesně na toto pamatujeme,“ řeklministr.

Problémů v zemědělství je podle farmářů nespočet. „Nepřejeme si, aby byl zábor půdy fotovoltaickými elektrárnami, halami, chceme, aby se zemědělství v celé Evropě napravilo, jak dotační politikou, tak všeobecně,“ řekl například Karel Kuběnský, který hospodaří v Těrlicku.

Mezi další věci, které zemědělce trápí, patří rostoucí administrativa a neustálé změny podmínek související s personálními změnami ve vládě. Zemědělci se obávají také následků zvýšení daně z nemovitostí a problémů se zaměstnáváním lidí na dohodu.

Dnešní akci nechtěli označovat za demonstraci. „Ale chceme se ozvat, chceme ukázat, že chceme dělat zemědělství hlavně pro lidi. Aby viděli, že v celé Evropě nám to není lhostejné, i to, co se děje v Německu, co bude začínat pravděpodobně od zítřka (od středy) v Polsku, děje se to v Rumunsku, děje se to všude. Tak si myslím, že bychom neměli zůstat na vážkách a měli bychom se k tomu připojit, dokud ještě je na to čas,“ řekl Karel Kuběnský.

Reklama

Doporučované