Hlavní obsah

Stejnopohlavní páry budou moci uzavírat partnerství s většinou práv manželů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mongkolchon Akesin, Shutterstock.com

Stejnopohlavní páry budou moci uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Ilustrační fotografie.

Reklama

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku. Podle ní budou moci stejnopohlavní páry od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena.

Článek

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení se má vztahovat například na osvojování dětí. Změnu přinese novela občanského zákoníku, kterou prezident Petr Pavel podepsal. Oznámil to dnes odbor komunikace Hradu. Manželství stejnopohlavních dvojic je možné ve 36 zemích, z nichž 16 je v Evropské unii. Partnerství uznává 12 států. Aktivisté chtějí dál prosazovat manželství pro všechny.

Novela je výsledkem kompromisních dohod ve Sněmovně. Tvůrci předlohy z řad poslanců původně prosazovali manželství pro všechny, aby i homosexuální partneři byli postaveni na úroveň manželů. To se ale ukázalo jako Sněmovnou i Senátem v současném složení neprůchodné, a proto se nakonec zákonodárci dohodli na přijetí upravené verze. Novela nahradí nynější registrované partnerství.

Reklama

Doporučované