Hlavní obsah

„Strašně ponižující.“ Pečovatelka popsala u soudu týrání seniorů ve Slunečnici

Podle obžaloby čelilo týrání patnáct klientek ostravského domova. Připomeňte si reportážní sérii ve videu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ostravský okresní soud pokračuje v rozplétání otřesného zacházení s klienty Domova pro seniory Slunečnice. Vypovídala hlavní svědkyně Gabriela Lhoťanová. Na případ před třemi lety upozornily Seznam Zprávy.

Článek

„Když klientkám měnily pleny, nadávaly jim sprostě. Hlavně těm, které měly průjem. Říkaly jim, že jsou prasata, že smrdí. Bylo to značně ponižující. Nešetrně zacházely s jejich tělem,“ zaznělo v pondělí u Okresního soudu v Ostravě.

Ohledně týrání starých lidí více než čtyři hodiny vypovídala korunní svědkyně Gabriela Lhoťanová.

Právě bývalá ošetřovatelka z ostravského Domova pro seniory Slunečnice upozornila na otřesné zacházení s klienty prvního oddělení. Pobývali tam starší lidé, mnohdy se sníženou pohyblivostí nebo s Alzheimerovou chorobou.

Obžalobě čelí ošetřovatelky Šárka Š. a Monika H. Podle státní zástupkyně Jiřiny Navrátilové týraly patnáct klientek, které v zařízení trávily poslední roky života. Staří lidé museli snášet hrubé zacházení i sprosté nadávky. Mělo dojít i na zlomeniny rukou a nohou. Obě obžalované jakoukoli vinu odmítají. Na pondělní jednání nedorazily.

Svědectví Lhoťanové odstartovalo investigativní reportážní sérii Ve stínu Slunečnice. Seznam Zprávy v ní na podzim roku 2019 odhalily poměry v domově.

V pondělí před soudem zopakovala, že obě obžalované fakticky vládly oddělení a měly špatný vliv i na ostatní kolegyně. „Byla jsem zvyklá klientům dávat termosky s čajem. Jenže klienti od kolegyň slýchávali, že voda teče z kohoutku a mají se o sebe postarat sami,“ popsala.

Doplnila, že na oddělení nefungoval pitný režim. Klienti prý dostávali jen tři hrnky čaje za den. „Snažila jsem se to změnit a chystat klientům termosky s čajem. Šárka řekla, že tam nebudu zavádět nové manýry. Ona se prý nebude sr.. s umýváním termosky,“ řekla před soudem.

Lhoťanová pracovala v ostravském domově od roku 2009, na problematické první oddělení ji přeřadili v roce 2019. „Vládla tam dvě kápa,“ řekla na adresu dvou obžalovaných. Prý se jim znelíbila, protože se ke klientům chovala s citem.

„Mám za to, že tato práce je o empatii a sociálním cítění. To, že chci, aby lidé byli spokojení, je asi můj problém. Vadila jsem, že jsem byla pečlivá,“ řekla.

Bývalá ošetřovatelka také popsala, jak obžalované podávaly klientům stravu. „Šárka jim rvala lžíce do pusy s průpovídkami: ,Otevři hubu…‘ To by nesnědl ani zdravý,“ řekla.

Špatně se ke klientům podle svědectví chovala i Monika H. „Odebírala jim nesnědené jídlo. Byla jsem svědkem, jak pomáhala se stravou paní V. Dala jí to na stoleček, který nebyl v blízkosti klientky. Paní na něj nemohla dosáhnout. Vzala jídlo, šla naproti do sanitárního pokoje a vyhodila jídlo do koše, kam se dávaly pleny. Ta paní se vůbec nenajedla,“ doplnila Lhoťanová.

Vypovídala také o otřesných poměrech při výměně inkontinenčních pomůcek. „Při hygienách nechávaly otevřené dveře. Odhalily člověka a viděla jste mu úplně všude. K člověku máte mít cit. Manipulujete s ním v situaci, kdy mu to není příjemné. Nadávali jim, že se klientka posr…, že je pra… Máte třeba průjem a ošetřovatelka vám nadává, že jste hovado. To je strašně ponižující,“ řekla.

Šárka Š. podle svědectví umývala jednu z klientek studenou vodou. „Viděla jsem, jak jí řekla: ,Otoč se.‘ A pak ji kopala do zadnice holínkou. Řekla jsem jí, ať toho hned nechá,“ řekla mimo jiné Lhoťanová.

Navzdory pravidlům měly obžalované klientům podle svědectví Lhoťanové tykat a sprostě nadávat. „Ty pí… Ty stará kur… To Šárka říkala paní P., s níž prý měla dříve konflikt. Dokonce prý klientku škrtila. To se neslo celým domovem, ale tento incident jsem neviděla.“

Podle ní přetrvávaly hrozné poměry na oddělení dlouhodobě, jen jim nikdo nebránil.

Když prý klienty vyvezla na terasu nebo do zahrady, dostala od kolegyň vynadáno. „Lidé se báli o něco požádat, protože po nich ošetřovatelky řvaly. Argument, že klienti špatně slyšeli, je trapný,“ řekla soudkyni Gabriele Marii Ožanové.

Po odchodu ze Slunečnice Lhoťanová odešla do jiného domova v Hlučíně. „Chodily tam na mě anonymy, že jsem svině, že jsem bonzačka,“ vypověděla před soudem.

Šikana seniorů aneb Ve stínu Slunečnice

Příprava a natáčení reportážní série Ve stínu Slunečnice trvaly osm měsíců. Reportéři Jiří Kubík a Nikola Zwrtková a dokumentarista Braňo Pažitka využili pro mapování situace v největším ostravském domově seniorů skrytou kameru a metodu infiltrace. Reportáže byly zveřejněny v listopadu 2019, od té doby případ vyšetřovala policie.

Foto: Seznam Zprávy

Autoři projektu získali v roce 2020 Novinářskou cenu v kategorii nejlepší investigativní reportáž.

1. díl: Stížnost jedné pečovatelky z ostravského domova Slunečnice na chování některých jejích kolegyň ke klientům odstartovala investigativní reportáž, která vznikala v průběhu posledních osmi měsíců.

2. díl: Reportéři se skrytou kamerou zachytili výpovědi klientek největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji. Vedení domova Slunečnice odmítá komunikovat.

3. díl: Vrchní sestra představuje svůj přístup ke klientům: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Reportáž z prostředí ostravského domova Slunečnice pokračuje konfrontací s jeho vedením.

4. díl: Mnohaměsíční mapování situace v pečovatelském domě v Ostravě pokračuje. Ombudsmanka je případem zděšená. Ředitel ostravského domova Slunečnice Radek Baran uznal, že stížnosti byly důvodné.

5. díl: Po řadě měsíců, kdy jsme mapovali situaci na prvním oddělení největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji, jsme se vydali za zástupcem zřizovatele, tedy za náměstkem ostravského primátora Pražákem.

Necelá dvacítka svědectví zazněla před soudem už v říjnu. Robotické zařízení tehdy předčítalo výpovědi z policejního spisu. „Pečovatelky se nechovaly eticky. Běžně křičely: ,Uhni. Posuň se. Zase ses posr…‘ Mluvily s klienty jako v kravíně,“ řekla kriminalistům například Lenka J. V zařízení v Ostravě-Porubě dva roky pracovala jako zdravotní sestra.

V říjnu zazněla také výpověď ředitele domova Radka Barana. Hájil se, že o problematickém chování nevěděl. Doposud zůstává v čele zařízení. Jedna z obžalovaných Monika H. v domově nadále pracuje. Zařízení se 400 lůžky zřizuje město Ostrava. Primátor Tomáš Macura (ANO) chce s personálními důsledky počkat až na rozhodnutí soudu.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme další části výpovědi Gabriely Lhoťanové a poslední odstavec.

Reklama

Doporučované