Hlavní obsah

Unikátní model: Piráti rostou, ODS a TOP 09 oslabují

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Podle dlouhodobého modelu Piráti (vlevo předseda strany Ivan Bartoš) rostou, STAN (vpravo předseda Vít Rakušan) se propadá. Ilustrační foto.

Reklama

V dlouhodobém srovnání volebních modelů necelý rok od sněmovních voleb lze vidět, jak se vyvíjejí další šance politických stran.

Článek

Seznam Zprávy opět připravily unikátní volební model, ze kterého se čtenáři budou pravidelně dozvídat, kdo má nejblíže k vítězství v příštích sněmovních volbách.

Na konci července 2022 vede ANO (28 %) před ODS (19 %), SPD (12 %) a Piráty (10 %). STAN se nyní podle dlouhodobého modelu pohybuje kolem sedmiprocentní hranice, ČSSD a TOP 09 jsou na pětiprocentní hranici volitelnosti do Sněmovny.

Model (tzv. poll of polls) nenahrazuje jednotlivé průzkumy agentur, ale vychází z nich při detailních propočtech celkového váženého průměru pro každou ze stran.

Vývoj v čase

Klíčový graf (níže) pro interpretace průzkumů zahrnuje vývoj všech modelů za všechny agentury od voleb 2021.

S každým novým průzkumem probíhá nový přepočet váženého průměru podle metodologie Mandáty.cz. Ten se pak zohlední k době, kdy samotný průzkum probíhal, nikoli kdy ho daná agentura zveřejnila – zachycené nálady voličů totiž odpovídají době, kdy se průzkum konal, což může být i několik týdnů zpětně.

A protože názory voličů se v čase stále vyvíjejí, například průzkum zveřejněný v březnu má výrazně menší váhu než nejnovější průzkum publikovaný v červenci. To je důvod, proč je výsledný průměr v grafu vážený v čase.

Samotné výsledky jsou rozdělené podle jednotlivých stran, nikoli koalic. Důvodem je, že agentury kromě jedné se dotazují na volební preference právě pro jednotlivé strany.

Jak číst graf a jak mu rozumět

  • Po najetí myši se zobrazí detaily o průzkumu.
  • Linky znázorňují vážený průměr.
  • Kliknutím v menu se filtrují jednotlivé agentury.
  • Kliknutím na legendu se filtrují jednotlivé strany. Opětovným kliknutím se ukáže původní zobrazení se všemi stranami.
  • Proč je v prvním období v grafu uvedeno „volby + STEM“? Ve sněmovních volbách kandidovala koaliční uskupení ODS + TOP 09 + KDU-ČSL a Piráti + STAN. Z výsledků voleb logicky nebylo možné vyčíst, kterou konkrétní stranu voliči vybrali. Tomu napomohl detailní průzkum agentury STEM, který se respondentů dotazoval právě na jejich preference podle stran.

Poll of polls

Vážený průměr všech modelů je nejpřesnější odhad, jak by v danou chvíli dopadly volby. Procentuální zisky jednotlivých stran a uskupení jsou zachyceny v grafu, který vychází z volebních modelů relevantních agentur.

Datum průzkumu: Všechny agentury provádějí průzkumy v nějakém časovém rozpětí. Za datum průzkumu považujeme středové datum, kdy průzkum probíhal, nikoli datum jeho zveřejnění.

Jak jsme sledovali minulé volební období

Reklama

Doporučované