Hlavní obsah

Děti budou končit se sportem, obávají se kluby

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pokud nezbývá na jídlo nebo energie, všechny ostatní výdaje musí rodiny proškrtat. To se týká i sportování dětí. Dvojnásobný počet žádostí o příspěvky na volnočasové aktivity meziročně registruje třeba projekt Patron dětí.

Článek

Na rodinu Petry z Hodonína už tvrdě dopadlo všudypřítomné zdražování. Zvedla se jí cena energií i nájmu, a tak musela výrazně sáhnout i do rodinného rozpočtu.

„Kvalitní potraviny, které jsme byli zvyklí kupovat, jsme museli nahradit levnějšími. Kupujeme také méně ovoce a zeleniny,“ popisuje pro Seznam Zprávy matka dvou dětí.

Vyhnout se nemohli ani úsporám na volnočasových aktivitách dětí. Víkendové výlety už jsou spíše výjimečné. Starší syn hrál ještě minulou sezonu za místní fotbalový klub a chodil na keramiku.

„Kroužky jsme museli zrušit úplně,“ dodává Petra.

Není rozhodně jediná. Některým klubům už skutečně ubývají sportující děti, i když jde zatím jen o jednotlivce. Obávají se ale, že je to jen začátek a příští rok se může výrazně promítnout do počtů členské základny.

„Jsou to zatím výjimky,“ potvrzuje výkonný ředitel FK Hodonín Marián Vasilko. Situaci rodin ale naprosto chápe, protože zdražování dopadá i na celý klub. „Máme 19 mančaftů a každý týden vysíláme šest až osm autobusů, díky sponzorovi jsme platili 25 korun za kilometr, teď nás ale stojí 45 korun,“ přibližuje jen jeden konkrétní dopad zdražování.

Led? Možná ani nebude

Minulý rok se v Novém Městě nad Metují bruslilo hned druhý týden v září. Letos se ale led ještě ani nezačal dělat. Čeká se na rekonstrukci. Kdyby ale nepřišla, stejně by se zahájení sezony muselo odkládat. Ceny za energie totiž místnímu Spartaku vzrostly sedminásobně. Více a další příběhy hokejových klubů najdete v článku níže.

Pomoc potřebuje více dětí

Dětem sociálně a zdravotně znevýhodněným pomáhá například projekt Patron dětí v rámci Nadace Sirius. Dárci mohou podpořit přímo konkrétní děti. Peníze nadace posílá rovnou zprostředkovatelům kroužků nebo sportovních aktivit, případně dodavatelům vybavení.

„Srovnávali jsme loňský rok s letoškem a jsme na více než dvojnásobku žádostí o podporu volnočasových aktivit. Důkladně prověřujeme žadatele, a tak vidíme, že se do projektu přihlašují rodiny, které ještě třeba v minulém roce fungovaly zcela soběstačně,“ říká provozní ředitelka Patrona dětí Svatava Poulson.

Rodiny mohou žádat o podporu i anonymně. Příkladem může být příběh Páji, který by rád dál chodil na basketbal. Na rodinu ale dopadlo výrazně navyšování cen nájemného a energií.

„V létě jsem si navíc komplikovaně zlomila nohu, a tak jsem musela na řadu týdnů na nemocenskou, což představuje další úbytek z rodinných peněz,“ vysvětluje v žádosti jeho matka, proč už jí nevystačí peníze na sportovní aktivity.

Pája na podporu teprve čeká, dárci se už ale naopak složili například na vybavení pro šestnáctiletého boxera Vojtu nebo podpořili dalšího fotbalistu Adama, jehož matka tak mohla uhradit příspěvky a také sportovní potřeby.

„Pokud se rodiče dostanou například teď kvůli zdražování energií s penězi na hranu, tak jsou volnočasové aktivity dětí bohužel první věcí, kterou rodiny musí škrtnout,“ dodává Poulson.

Bojíme se úbytku hráčů

Právě fotbalu ubyli už v době covidu registrovaní hráči. Oproti minulému roku ale čísla zase vzrostla. U mládeže do 18 let ze 166 tisíc hráčů na 175 tisíc fotbalistů a fotbalistek k 20. říjnu. Plošně se tedy na členské základně zatím úspory v rodinách neprojevují.

„Snižování počtu aktivních hráčů je déletrvající trend v drtivé většině evropských zemí v rámci UEFA. Úkolem Fotbalové asociace České republiky (FAČR) je, aby této složité situaci čelila maximálně aktivním přístupem, prioritou asociace je stálé navyšování členské základny v podobě náborových akcí, což se nám daří. Především v mládežnických kategoriích tak počet členů neustále přibývá,“ dodává mluvčí FAČR Petr Halaburda.

I v případě hokeje mladých sportovců meziročně přibylo, a to zhruba o tisícovku na 26 752 v kategorii hráčů do 23 let. Sportovní kluby se ale obávají, jakým způsobem se zdražování promítne do jejich členské základny, a to především po přelomu roku, kdy se dají očekávat skokové nárůsty výdajů za energie.

„Žádný větší exodus zatím nezačal. Obávám se ale, že k tomu může dojít, protože největší tíha zdražování na rodiny teprve dopadne. Už dříve jsme ale některým ekonomicky slabším rodinám odpouštěli část příspěvku, nebo i celý, a budeme se v tom snažit pokračovat,“ popisuje předseda HC Mariánské Lázně Tomáš Marzy.

Hokejovému klubu ve Žďáru nad Sázavou se také zatím daří mladé sportovce u hokeje udržet. Školy už ale začaly rušit výuku bruslení, kterou zajišťovali kluboví trenéři.

„Byly to třeba jen dva tisíce korun na třídu. Na malých dětech, které se mají co nejvíce hýbat, by se ale takhle šetřit nemělo. Teď tedy přemýšlíme, že bychom to vzali na sebe,“ dodává předseda klubu Martin Nečas.

Reklama

Doporučované