Hlavní obsah

V Česku letos zemřel druhý člověk nakažený černým kašlem

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Od začátku letošního roku bylo v Česku odhaleno 4253 případů černého kašle. Státní zdravotní ústav v pondělí informoval, že zemřel už druhý člověk s tímto onemocněním. Pacientce bylo 84 let.

Článek

V Česku letos zemřel druhý člověk nakažený černým kašlem. Pacientce bylo 84 let a měla i další zdravotní potíže. Za týden přibylo 1151 nových případů a od začátku roku jich je už 4253. Počty případů černého kašle v ČR jsou v současné době nejvyšší od 60. let minulého století, vyplývá z týdenní zprávy zveřejněné Státním zdravotním ústavem (SZÚ).

Případy, kdy lidé nakažení černým kašlem zemřeli, se v Česku několik let neobjevovaly, loni SZÚ evidoval jeden případ. Pacientka, která žila v domově seniorů, byla na začátku března hospitalizována s oboustranným zápalem plic a potvrdila se u ní nákaza černým kašlem.

„Nejvíce případů onemocnění i nejvyšší nemocnost jsou ve věkové skupině 15 až 19 let,“ uvedl dnes SZÚ. Z více než 4300 případů jich je v tomto věku 1342. Mezi nemocnými je i 76 dětí do jednoho roku života.

Reklama

Doporučované