Hlavní obsah

Za výhrůžky Rakušanovi až tři roky vězení. Policie viní Netíka

Foto: Facebook Jakuba Netíka, Seznam Zprávy

Jakub Netík za své výroky opět stane před soudem.

Reklama

Dezinformátor Jakub Netík v září na demonstraci na pražské Letné prohlásil, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) je vrah a že „vlastizrádci budou viset“. Podle policie mu za tento trestný čin hrozí až tři roky vězení.

Článek

Třiačtyřicetiletý malíř pokojů Jakub Netík z Roudnice nad Labem se opět dostal do potíží se zákonem. Policie ve čtvrtek oznámila, že „kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie v této věci (Netíkovi, pozn. red.) sdělili podezření pro trestný čin vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci“.

„V případě odsouzení hrozí za tento trestný čin až tři roky vězení,“ napsala Policie ČR na síti X, kde zároveň odkázala na video na sociální síti.

Netík během svého projevu na zářijové protivládní demonstraci na Letné, jíž se zúčastnilo několik stovek lidí, opakovaně prohlašoval, že by členové vlády měli viset, protože jsou podle něj „vlastizrádci tohoto národa“.

„Rakušane, vrahu, prezident Putin zná viníky a stejně jako on visel tam na té budově, tak i vy všichni – vlastizrádci tohohle národa –, kteří adorujete fašismus v této zemi, budete viset do jednoho,“ křičel na zářijové demonstraci Netík z pódia.

Netík v době covidu své publikum odrazoval od očkování i nošení roušek. Jako lék na chorobu propagoval pastu pro koně Ivermectin, kterou také nelegálně na sítích prodával. Později za to od státu dostal pokutu. Netík je také podporovatelem Vladimira Putina – ten podle něj Ukrajinu zachraňuje a je škoda, že se Rusové zastavili u ukrajinských hranic. Za své výroky stanul u soudu, nepravomocné zproštění nadřízená instance zrušila.

Více k dezinformační scéně v Česku

Reklama

Doporučované