Hlavní obsah

Zemřel veterán druhé světové války Ervín Hoida, bylo mu 105 let

Foto: Archiv Ministerstva obrany ČR.

Jeden z posledních československých veteránů Ervín Hoida v roce 2021.

Reklama

Ervín Hoida byl nejstarším československým vojákem a jedním z posledních pěti válečných veteránů, kteří bojovali za druhé světové války na západní frontě.

Článek

Ve věku 105 let zemřel jeden z posledních československých veteránů druhé světové války Ervín Hoida, který většinu života prožil ve Velké Británii. O úmrtí informovalo ministerstvo obrany na sociální síti X. Hoida byl příslušníkem československé obrněné brigády ve Velké Británii, narodil se 30. listopadu 1918.

Ostravský rodák s židovskými kořeny opustil Československo krátce po nacistické okupaci a do bojů proti Němcům se zapojil už ve Francii, kde mezi prvními padesáti dobrovolníky vstoupil do rodící se československé jednotky. Po porážce francouzské armády oblékl britskou uniformu, později sloužil i u československé obrněné brigády v Británii, která od října obléhala severofrancouzský přístav Dunkerque.

Na samém konci války se zařadil mezi 144 Čechoslováků, kteří s Američany vyrazili až k hranicím osvobozované ČSR. V roce 1945 se vrátil do Československa, jako západní voják ale těžko hledal místo a už po několika měsících se i s manželkou a malým synem vrátil do Británie.

Do intenzivnějšího kontaktu s původní vlastí se dostal až dlouho po roce 1989. Loni mu ministryně při příležitosti 30. výročí vzniku Armády ČR udělila Kříž obrany státu.

Reklama

Doporučované