Hlavní obsah

„Autor, který oslovil celý svět.“ Na úmrtí Kundery reagují v Česku i cizině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Foto: Elisa Cabot/Flickr, Creative Commons CC BY-SA 2.0

Milanu Kunderovi bylo 94 let.

Reklama

Smutný den pro literaturu. I taková slova zaznívají v souvislosti se zprávou o úmrtí Milana Kundery.

Článek

„Spisovatel, Středoevropan, Evropan, myslitel. Autor, kterého nešlo pominout, ať už jste měli k němu jakýkoli vztah. Čech, který se stal světovým,“ napsal literární teoretik a pedagog – profesor Jiří Trávníček – k úmrtí Milana Kundery.

Jeden z nejslavnějších českých spisovatelů zemřel v úterý, bylo mu 94 let.

Jeho dílo vyšlo v 54 světových jazycích a dočkalo se více než tří tisíc vydání. Na zprávu o úmrtí reagují nejen v Česku, ale i ve Francii či Spojených státech.

Premiér Petr Fiala (ODS) neopomenul zmínit, že Milan Kundera byl úzce spojen s Brnem, „i když ze své země musel z politických důvodů odejít“.

Prezident Petr Pavel na twitteru označil Kunderu za spisovatele světového formátu. „Ovlivnil celé generace doma i v zahraničí. Svým životním osudem symbolizoval pohnutou historii naší země ve 20. století. Kunderův odkaz bude dál žít v jeho dílech,“ míní.

Druhým domovem se Kunderovi v polovině 70. let stala Francie, což připomněla i tamní ministryně kultury Rima Abdul Malak.

Na twitteru napsala, že spisovatel nám pomáhal objevovat, kým jsme, a najít cestu v absurditě světa. „S ním zemřel jeden z největších hlasů evropské literatury.“

Její český protějšek Martin Baxa (ODS) podotkl, že úmrtím Kundery „ztrácí česká i světová literatura jednoho z nejvýraznějších současných spisovatelů“. „Jeho přemýšlení o základních hodnotách evropské kultury, jeho zájem o jedince, jeho vklad do dějin světového románu je a zůstane nepřehlédnutelný,“ dodal.

Jím vedený resort pak na sociálních sítích zdůraznil, že Milan Kundera byl autorem, který oslovil celý svět. „Opakovaně byl zmiňován jako kandidát na Nobelovu cenu,“ stojí v příspěvcích Ministerstva kultury. Prestižní ocenění ale rodák z Brna nikdy nezískal.

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš zavzpomínal, jak před pěti lety navštívil Milana Kunderu v jeho bytě v Paříži. „Poznal jsem tam skvělého člověka, který svým dílem proslavil Českou republiku jako nikdo jiný.“

„Je autorem mého dospívání,“ svěřil se předseda STAN Vít Rakušan. „Život Milana Kundery odráží složité 20. století. Jeho literární kvality a světovost díla jsou ovšem nezpochybnitelné.“

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že má ráda román Žert, „který vadil komunistickému režimu, protože jej brilantně vylíčil“.

„Stejně jako život každého velikána i ten jeho je plný zvratů a dramatických momentů. Dnešek je smutným dnem pro českou i světovou literaturu,“ soudí někdejší rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Reklama

Doporučované