Hlavní obsah

Čarodějnice bez ohňů. Meteorologové rozšířili výstrahu před nebezpečím požárů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČHMÚ, Seznam Zprávy

Na většině území České republiky varují meteorologové před nebezpečím vzniku požárů.

Reklama

Meteorologové pro nejbližší dny varují před zesilujícím větrem a nebezpečím vzniku požárů. Zákaz rozdělávání ohně platí už od pondělí na jihozápadě Moravy, v úterý se přidávají další kraje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo na zahradách se souvislým rostlinným porostem umožňujícím další šíření požáru. Zákaz souvisí s výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varující před nebezpečím vzniku požárů. Nařízení se týká rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně i dalších rizikových činností. Zatím platí do středeční půlnoci, ale může být i prodlouženo. Za porušení povinností hrozí pokuta, řekla v pondělí ČTK mluvčí středočeských hasičů Veronika Švorcová Mocová.

„Meteorologické podmínky budou takové, že to bude rozšíření požáru nahrávat,“ uvedla Švorcová Mocová. Protože by se otevřený oheň mohl v důsledku sucha a větru snadno rozhořet a rozšířit, je kromě samotného rozdělávání ohňů zakázáno například také kouření, používání pyrotechniky, jízda parní lokomotivy, vjezd automobilů na polní i lesní cesty nebo vypouštění takzvaných lampionů štěstí.

Stejné nařízení oznámilo i hlavní město. „V době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru je zakázáno například rozdělávání nebo udržovaní otevřeného ohně, používání pyrotechnických výrobků či odhazování hořících nebo doutnajících předmětů,“ informoval pražský magistrát. Zákaz se týká například lesních porostů a jejich okolí, lesoparků, parků, zahrad či dalších porostů a platí od půlnoci 30. dubna do půlnoci 2. května.

Obdobný zákaz platí už od pondělí na jihozápadě Moravy. Kvůli suchu, vysokým teplotám a zesilujícímu větru se ale varování postupně rozšíří na další území České republiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované