Hlavní obsah

Bouřky v Česku. Jeden mrtvý a propadlý strop v obchodním centru

Foto: Twitter@HasiciPraha

Popadané stromy v Praze.

Reklama

aktualizováno •

V Liberci zemřel při bouřce muž, na kterého spadl poblíž fotbalového stadionu strom. V tamním obchodním centru se propadl strop, ale obešlo se to bez zranění. Deště způsobily i problémy v dopravě.

Článek

Do pátečního večera měli hasiči v Česku kvůli silným dešťům 165 výjezdů. Nejvíce jich bylo v krajích Plzeňském, Ústeckém a Středočeském. Na twitteru o tom informoval Hasičský záchranný sbor ČR. Silná bouře byla i v Praze a v Libereckém kraji.

V Liberci zemřel muž, na kterého spadl strom. Byla s ním žena, která utrpěla středně těžké poranění. ČTK o tom informoval krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

„Stalo se to za stadionem u Nisy, jak je cyklostezka,“ uvedl Georgiev. Muž zemřel na místě. „Lékař jen konstatoval smrt,“ řekl. Zraněnou ženu záchranáři převezli na traumacentrum liberecké nemocnice. „Utrpěla středně těžké poranění. Byla při vědomí, s posádkou komunikovala,“ dodal Georgiev.

Hladina Lužické Nisy v Liberci byla asi půl hodiny na druhém povodňovém stupni ze tří, který značí pohotovost. Hasiči vyjížděli večer do tamního obchodního centra Forum do McDonaldu, který je v přízemí. „Propadl se tam promáčený sádrokartonový strop, je to ale bez zranění,“ řekl mluvčí krajských hasičů Jakub Sucharda.

Hasiči zasahovali například u zaplavené lokální trati z Rokycan do Nezvěstic na jižním Plzeňsku. Provoz vlaků byl přerušen několik hodin. Problémy na železnici jsou i jinde. Například v Jarově u Prahy se sesunulo kamení na koleje, silnici a částečně na auto.

„Kamení se sesunulo částečně i na auto, kolemjdoucí z něj vyprostili oznamovatelku a v současné době je tam zastavený provoz na trati. Jedná se o zasypané koleje kamením, zhruba dva metry krychlové,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář. Na místě podle něj zasahují profesionální a dobrovolní hasiči a pracovníci Správy železnic.

Přerušená hlavní tramvajová trať v Praze

V Praze vyjížděli hasiči vedle popadaných stromů také k zatopeným komunikacím a budovám. Strom přes tramvajové troleje spadl v Otakarově ulici v Praze 4 a v Ječné ulici v Praze 2, to je hlavní tramvajová tepna spojující náměstí I. P. Pavlova a Karlovo náměstí.

Ve Vršovicích voda zaplavila podchod. „Ve stanici Praha-Vršovice je po bouřce zaplavený podchod. Z těchto důvodů je omezený přístup cestujícím na nástupiště,“ uvedly České dráhy na twitteru.

Klabava na Rokycansku dosáhla třetího, tedy nejvyššího povodňového stupně, který značí stav ohrožení. Tato říčka reaguje na silné deště vždy nejrychleji ze všech toků v Plzeňském kraji, ale její hladina po deštích obvykle rychle klesá. To se stalo i v pátek, ještě večer se tok dostal na první stupeň.

Bouřky budou i v sobotu

Prvního stupně dosáhl také Holoubkovský potok v Rokycanech. Na druhý stupeň vystoupal vpodvečer krátce také Botič v pražských Nuslích, hladina tam ale rychle klesla.

Pro pátek platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před bouřkami do 23:00 pro téměř celé Česko s výjimkou částí Olomouckého a Moravskoslezského kraje. V celých Čechách mají být bouřky velmi silné, s úhrnem srážek až 50 milimetrů, tedy 50 litrů na metr čtvereční. Na Moravě naprší asi 40 milimetrů srážek.

V sobotu odpoledne se pak silné bouře do většiny Česka vrátí. Výstraha platí v sobotu opět od 12:00 do 23:00 pro celou zemi kromě Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje. Meteorologové očekávají až 40 milimetrů srážek a krupobití.

Reklama

Doporučované