Hlavní obsah

Češi za jediný den vybrali přes tři miliony korun na vrtulník pro Ukrajinu

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Vrtulník Sikorsky UH-60 Black Hawk v pátek odpoledne přistál na pražské Letné, kde si ho pak přišly prohlédnout desítky lidí.

Reklama

Pouze jediný den stačil na to, aby se vybralo přes tři miliony korun, které poputují na koupi amerického vrtulníku Black Hawk. Iniciativa Dárek pro Putina takto plánuje podpořit ukrajinskou armádu.

Článek

Více než tři miliony korun už lidé vybrali za pouhý jeden den na nákup vrtulníku Black Hawk pro Ukrajinu. Celkem bude stroj stát 105 milionů. Vyplývá to z údajů na webu iniciativy Dárek pro Putina, která nakupuje za peníze z veřejných sbírek zbraně a další materiál pro ukrajinskou armádu a civilisty bránící se ruským okupantům.

Pořadatelé sbírky stroj představili v pátek v Praze. Lidé mohli vidět vrtulník ve vzduchu i na zemi a podle zpravodaje ČTK na místě si také mohli vyzkoušet trenažér stroje.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Iniciativa Dárek pro Putina už dříve pořídila ukrajinské armádě například raketomet RM-70.

Použitý americký vrtulník Sikorsky UH-60 Black Hawk v pátek odpoledne přistál na pražské Letné, kam si ho pak přišly prohlédnout desítky lidí, včetně rodin s dětmi.

„Helikoptéru jsme pojmenovali Čestmír a chceme ji vyslat co nejdříve do boje. V naší vůbec největší kampani se snažíme nejen získat jeden stroj, ale upozornit všechny, že Ukrajina nutně potřebuje moderní letectvo pro obranu nás všech před ruskou invazí,“ uvedli pořadatelé sbírky na webu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Ukrajinská armáda má minimálně jeden další vrtulník tohoto typu.

Sbírka byl zahájena 16. listopadu a následující den po 15:00 už bylo vybráno asi 3,2 milionu korun. Peníze na helikoptéru poslalo zatím zhruba 760 lidí. Celková cena stroje činí podle webu sbírky 105 milionů.

„Cenu lehce přes 100 milionů korun jsme konzultovali s experty a také s ukrajinskou stranou. Stroj pochází z 80. let a prošel inspekcí ukrajinských leteckých expertů. Je v pořádku, a pokud se na něj složíme, bude jej ke svým operacím využívat ukrajinská vojenská rozvědka, která jej chce nasazovat na speciální akce a používat pro výcvik pilotů,“ sdělili pořadatelé. Ukrajinská rozvědka podle nich už minimálně jeden tento stroj vlastní a využívá.

Jak to vypadá na Ukrajině:

Iniciativa Dárek pro Putina, ironicky odkazující na jméno ruského prezidenta Vladimira Putina, nyní pořádá také třeba sbírky pro Ukrajinu na protitankové střely či drony. Vybírá ale i peníze na odminovací stroj nebo vysoušeče pro obyvatele domů, které byly na Ukrajině zatopeny po protržení Kachovské přehrady.

Už dříve iniciativa pořídila a předala ukrajinské armádě například raketomet RM-70, nazvaný Přemysl, za 50 milionů korun nebo tank T-72 Avenger, pojmenovaný Tomáš, za 30 milionů.

Reklama

Doporučované