Hlavní obsah

České korunovační klenoty vystaví Hrad do úterý

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Výstava korunovačních klenotů v katedrále sv. Víta

Reklama

aktualizováno •

Hrad prodloužil po dohodě s památkáři do úterý výstavu korunovačních klenotů, o kterou je velký zájem. Původně měla výstava skončit v sobotu. I tak jde ale o nejkratší dobu jejich vystavení.

Článek

Klenoty budou k vidění v chrámu i po nedělní mši od 14:30 do 21:00 a v pondělí a úterý od 8:00 do 18:00. Novinářům to dnes řekl vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Kancelář prezidenta republiky před 12:00 na twitteru uvedla, že vzhledem k omezené kapacitě bude dnes vstup do fronty v Jižních zahradách uzavřen ve 13:30. Poslední stojící ve frontě se do Katedrály sv. Víta dostanou přibližně v 17:30, napsala.

Výstavu korunovačních klenotů doprovází vysoký zájem návštěvníků, včera lidé stáli ve frontě asi čtyři hodiny. Organizátoři proto museli už před 14:00 frontu ukončit, protože by si lidé do zavírací doby nestihli klenoty prohlédnout. Celkem se na ně během středy přišlo podívat přes 4400 lidí.

Klenoty společně s lebkou svatého Václava měly být podle původního plánu v katedrále k vidění do soboty, v neděli budou součástí mše, v pondělí se počítalo s jejich uložením zpět do Korunní komory. Vystaveny jsou u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky.

O prohlídku klenotů byl velký zájem už v úterý, kdy byla výstava otevřena. Za první den si je prohlédlo téměř 4200 lidí a pořadatelé museli nechat katedrálu otevřenou asi o 20 minut déle oproti plánu. I v úterý kustodi přestali po naplnění kapacity do fronty pouštět další návštěvníky.

Podle mluvčího Kanceláře prezidenta republiky Víta Nováka jich ve středu přišlo celkem 4415. ČTK také řekl, že pokud chtějí mít lidé jistotu, že se na ně dostane řada, mají se do fronty zařadit již dopoledne.

Svatováclavská koruna, královské žezlo, královské jablko, zlatý ostatkový kříž a korunovační meč jsou vystaveny ve střední části hlavní lodi chrámu. V samostatné vitríně si mohou zájemci prohlédnout i korunovační plášť. Lebku svatého Václava mohou vidět přímo v kapli, kde jsou uloženy jeho ostatky.

Výstavu provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Přímo u vitríny s klenoty stojí dva členové hradní stráže, další hlídají spolu s vojáky a policisty po celém chrámu. Deník Právo s odkazem na důvěryhodný zdroj uvedl, že na ochranu klenotů byly nasazeny asi čtyři desítky policistů a členů Hradní stráže.

Stejně jako v minulosti je vstup na výstavu zdarma a přednost mají návštěvníci na invalidním vozíku s průkazem ZTP či ZTP/P. Trasa prohlídky vede jižními zahradami z Opyše přes Býčí schodiště na třetí nádvoří k hlavnímu vstupu do katedrály.

Korunní komoru v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, kde se uchovávají české korunovační klenoty, otevřelo v pondělí sedm klíčníků. Klenoty z ní poté klíčníci spolu s památkáři vynesli a vybalili z jejich schrán.

V historii samostatné České republiky byly korunovační klenoty na Pražském hradě k vidění už sedmkrát, nynější vystavení je osmé. Dosud nejdéle byly svatováclavská koruna, žezlo a jablko k vidění v květnu 2016, kdy výstava trvala 15 dní. Naopak jen pětidenní mělo být nynější vystavení v katedrále sv. Víta, dnes Hrad prodloužil po dohodě s památkáři výstavu klenotů na osm dní. Letošní vystavení je i tak spolu s tím minulým v lednu 2018 nejkratší.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v dalším roce.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme, dokdy bude možné se dnes na výstavu dostat .

Reklama

Doporučované