Hlavní obsah

Zemřel Taylor, český dobrovolník pomáhající na Ukrajině

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Taylor v okopu nedaleko města Kreminna. Fotografie byla pořízena začátkem března.

Reklama

Čech, který na Donbase převážel raněné vojáky z frontové linie do zázemí, zemřel. Počátkem března byl raněn šrapnelem, poté jej převezli do nemocnice v Praze, v noci na úterý těžkému zranění podlehl.

Článek

„Je nám líto, že Vám musíme oznámit smutnou zprávu. Taylor, zakladatel Projektu Phoenix, náš kamarád a hrdina, který osobně zachránil mnoho zraněných bojovníků na východní frontě a jehož výukou bojové medicíny prošly tisíce vojáků i civilistů, dne 15. 5. 2023 podlehl po několika týdnech boje svému těžkému zranění,“ oznámili na facebookové stránce členové Projektu Phoenix.

Dobrovolníka zasáhl v březnu šrapnel, zranění nejdříve nedovolovala jeho převoz do Česka, podařilo se to až na začátku dubna. Lékaři a zdravotnický personál v Kyjevě a následně ve Lvově byli podle Projektu Phoenix zraněnému schopni poskytnout nejlepší možnou péči, díky níž byl navzdory stále vážnému stavu schopen převozu.

„Taylor byl nositelem té nejlepší československé tradice. Mimo své nasazení v oblasti bojové medicíny organizoval také humanitární pomoc – od prvního dne války zajistil desítky dodávek do nedostupných oblastí, prováděl extrakce civilistů, koordinoval ohromující množství dobrovolníků. Budeme postrádat jeho pronikavou inteligenci, zkušenosti i výjimečnou míru erudice v oblasti válečných konfliktů,“ popsali jeho nasazení na východě Ukrajiny jeho spolubojovníci.

Seznam Zprávy strávily s osmatřicetiletým Taylorem několik dní na konci února a popsaly jeho nasazení u města Kreminna v Luhanské oblasti, kde působil jako velitel týmu CASEVAC a odvážel raněné z fronty. Reportér Jan Novák hovořil o jejich dobrovolnické misi rovněž v pořadu 5:59.

„Od začátku války pomoci plně obětoval svůj osobní i pracovní život, finance, spánek. Když mluvil o padlých a zraněných, v očích měl soucit. Svými činy nás opakovaně přesvědčil, že má smysl bojovat za lepší svět, že i v nejtěžších momentech je možné držet se svých morálních hodnot a jednat lidsky,“ popsali jeho kolegové z Projektu Phoenix.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Osmatřicetiletý český dobrovolník s vojenskými zkušenostmi při cestě k frontové linii na východě Ukrajiny. Fotografie z počátku března.

„O svých zásluhách mluvil poskrovnu. Jeho nasazení, síla a láska nás inspirují k tomu, abychom se stále zlepšovali jako lidé a pomáhali ostatním. Taylorovo odhodlání a osobní statečnost založená na pevných zásadách spravedlnosti a svobody jsou pro nás příkladem, který bychom i my měli následovat,“ píší na facebookové stránce.

Reklama

Doporučované