Hlavní obsah

Chceme snižovat závislost na ruském plynu, shodli se Fiala s Johnsonem

Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Petr Fiala na první návštěvě u britského protějšku Borise Johnsona.

Reklama

Premiéři V4 a Velké Británie se dnes shodli na podpoře ukrajinských uprchlíků a na nutnosti snížení závislosti na ruském plynu. Orbánův odpor k posílání zbraní Ukrajině přešli mlčením.

Článek

Evropa se musí co nejdřív zbavit závislosti na ruském plynu a ropě. Takové je hlavní poselství úterního jednání premiéra Petra Fialy (ODS) s jeho protějšky z V4 a Velké Británie. Fiala se s nimi na tom dohodl na své první oficiální návštěvě Velké Británie. Země chtějí také posílit spolupráci na posilování kyberbezpečnosti.

„Shodli jsme se na tom, že musíme snížit energetickou závislosti na Rusku. To je velký úkol pro Evropskou unii i Velkou Británii. Musíme hledat nové zdroje, podporovat nové technologie, abychom se této závislosti dlouhodobě zbavili,“ řekl dnes v Londýně novinářům Fiala. Dodal, že jde o dlouhodobější úkol, byť Evropa podle něj už nyní hledá alespoň krátkodobé nahrazení ruských dodávek pro tuto sezonu.

Mezitím britský ministr obchodu a energetiky oznámil, že Británie postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů do konce roku 2022. Vláda podle něj firmám pomůže s přechodem na jiné zdroje do konce letošního roku.

Fiala si jednání s Borisem Johnsonem pochvaloval. Šlo o jejich první osobní setkání. „Na závěr jsme si vyměnili čísla mobilů, abychom byli v blízkém kontaktu,“ prozradil český premiér novinářům.

Předsedové vlád jednali i o solidaritě s uprchlíky z Ukrajiny. Podle OSN z Ukrajiny uprchlo už na dva miliony lidí. Většina z nich do zemí V4. Česká Republika už v pondělí překročila hranici 100 tisíc uprchlíků.

Od ruské ropy dávají ruce pryč i USA

Americký prezident Joe Biden dnes oznámil, že Spojené státy zakazují dovoz ropy z Ruska. Tento krok udělaly kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Biden řekl, že USA chápou, že mnoho amerických spojenců nebude schopných udělat to samé. Upozornil také, že rozhodnutí bude mít dopad i ve Spojených státech a že ceny pohonných hmot nadále porostou.

„Nepochybně budeme požadovat, aby tady existovala silná evropská solidarita. Jsou to lidé, kterým musíme pomoci. Neodcházejí za lepšími životními a ekonomickými podmínkami, ale proto, aby si zachovali svůj život,“ uvedl Fiala. O možné finanční podpoře dotčeným státům chce jednat na evropské úrovni v nejbližších dnech. Česko, Polsko a Slovensko jsou podle něj jazykově příbuzné země, kde mnoho ukrajinských uprchlíků má své příbuzné a známé, budou mít proto zájem zůstat především v nich.

Státy V4 podle Fialy postupují ve většině důležitých otázek jednotně. Jsou však i oblasti, kde se rozcházejí. Na dotaz, zda maďarský předseda vlády Viktor Orbán svým partnerům blíže vysvětlil důvody, které Maďarsko vedly k tomu, že země nedovoluje přepravu zbraní na Ukrajinu, Fiala odpověděl, že politici řešili spíš témata, která je spojují.

„Je pravda, že Polsko, Česko a Slovensko vidí situaci možná ostřeji a jsme připraveni pomáhat, pokud jde o vojenský materiál, což nás asi odlišuje od Maďarska. Já bych ale opravdu nechtěl ty rozdíly přeceňovat,“ uvedl.

Fiala kromě svých jednání stihl navštívit ještě památník Bitvy o Británii v centru Londýna, kde spolu s českým přidělencem obrany, generálem Vratislavem Beranem, položil věnec. Beran ho zároveň u pomníku provedl.

„Ukázal jsem mu zejména jména českých pilotů, kteří se bitvy účastnili. Pan premiér měl o památníku i události dobré znalosti,“ zhodnotil Beran pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované