Hlavní obsah

Podpora Ukrajiny v Británii? Chladnější. „U nás v roce 1968 nebyly tanky.“

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Maureen a Shirley protestují před britským parlamentem.

Reklama

Zatímco střední Evropa je zaplavená ukrajinskými vlajkami a téma ruské agrese tam silně rezonuje, v Británii jsou vůči ní spíš střízlivější. Ale to neznamená, že by neprotestovali, upozorňují tamní Češi.

Článek

Od zpravodajky Seznam Zpráv v Londýně.

Zatímco hlavní města v bývalém východním bloku doslova žijí solidaritou s Ukrajinou a jejími lidmi prchajícími před válkou rozpoutanou Ruskem, Velké Británie jako by se situace netýkala. Země sice přijala tvrdá opatření, její premiér Boris Johnson proti agresi vystupuje nebývale ostře a u svého sídla v Downing street má vyvěšenou ukrajinskou vlajku, ale ve společnosti téma nerezonuje. Válka někde na východě Evropy je od ostrovů tak daleko.

U východu z metra proti londýnské dominantě Big Benu stojí dvojice mladých žen ozdobená stužkami v ukrajinských barvách, vykřikuje protiválečná hesla a snaží se rozdávat letáky odsuzující ruskou agresi. Kolemjdoucí nezajímají.

Před parlamentem bivakuje skupina starších žen. Na jednom z plakátů sice mají fotku ruského prezidenta Putina a výzvu k blokaci „jeho“ plynu a ropy, ale primárně kvůli ukrajinské krizi před bránou nesedí.

Foto: Seznam Zprávy

Londýnští aktivisté se chtějí odstřihnout od Putinova plynu.

„Jsme pro opuštění používání fosilních paliv obecně. Protestovaly jsme tady takhle už dřív. Ale samozřejmě to, co se děje na Ukrajině, by to mělo urychlit,“ říká šedovlasá Shirley. Když zjistí, že jsme z České republiky, hned řekne, že nás Čechy chápe, proč téma prožíváme víc. „U vás byly v roce 1968 tanky. Proti těm jsme tehdy také protestovali,“ připomene.

Její kolegyně Maureen si zase postěžuje, že i když se vláda snaží trvat na tvrdých sankcích – které podle ní nejsou dostatečně tvrdé, alespoň co se týká fosilních paliv –, vůči migrantům z Ukrajiny se postavila spíše odmítavě. „To je ostuda,“ říká. Británie zatím udělila víza jen zhruba třem stovkám ukrajinských uprchlíků, na přijetí do země jich však čeká kolem deseti tisíc.

Češi, kteří v Londýně dlouhodobě žijí, však chladnější Londýňany trochu hájí. Není prý pravda, že by obyvatelé britské metropole neprotestovali. „Protesty tady byly, byla třeba i nasvícená Battersea nebo Downing street. Skupina lidí protestuje i před ruskou ambasádou,“ říká jeden z nich. Londýňané podle něj příliš neprotestovali ani kvůli brexitu.

Podle českého právníka působícího v Británii Ukrajina není ani téma, které by lidé příliš rozebírali v práci.

Reklama

Doporučované