Hlavní obsah

Další den bez tepla i teplé vody. Ať už se spor vyřeší, přejí si lidé

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Obyvatelkám rokytnického paneláku je jedno, kdo je za výpadek zodpovědný, hlavně ať zase teče teplá voda.

Reklama

Reportáž z Rokytnice v Orlických horách, kde je už čtvrtým dnem základní škola, ústav sociální péče a zhruba 300 bytů bez dodávek tepla a teplé vody. Vyvrcholil tak spor mezi dodavatelem tepla a vedením města o cenách za energie.

Článek

Školní jídelna v základní škole v Rokytnici v Orlických horách je krátce po poledni plná žáků. Obědvají rizoto s červenou řepou a pijí horký čaj. Ačkoliv se od sobotního rána v budově netopí, v jídelně je teplota přijatelná. Děti mají převážně mikiny, některé však jen krátké tričko. Z kohoutku teče vlažná voda.

„Zatím žádná tragédie. Ve škole máme 20 až 23 stupňů, “ konstatuje ředitel školy Zdeněk Dušek. „Jistá opatření jsme udělali, třeba jsme nenechali děti dlouho sedět, aby nám nevychladly. Učitelé mají doporučeno větrat, dělat hodně pohybových aktivit a sledovat teplotu,“ vyjmenovává.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ředitel školy Zdeněk Dušek říká, že zatím odstávka tepla není žádná tragédie. Ve škole zima není.

Z celé situace je, diplomaticky řečeno, rozladěný. Zvlášť ze způsobu oznámení. „V pátek v 16:58 jsem do datové schránky dostal od dodavatele tepla zprávu, že nám od soboty od 8 hodin ráno přerušuje dodávky tepla. To se mi samozřejmě nelíbilo,“ krčí nespokojeně rameny. Je prý ale nekonfliktní typ, takže nechce přilévat olej do ohně. „Doufám, že se to brzy vyřeší a děti přestanou být rukojmími,“ říká.

Přímotopy z celého kraje

To ředitelka Domova na Stříbrném vrchu Eva Fremuthová měla alespoň nějaký čas se na zastavení dodávek tepla a teplé vody připravit.

„Pět dní předtím mě kontaktovala firma, která vlastní kotelny, že vede spor s městem, a pokud se prý nedohodnou, tak dodávku tepla zastaví,“ popisuje ředitelka ústavu sociální péče, kde se starají o 41 osob s chronickým duševním onemocněním a čtyři mentálně postižené.

„Jsem katastrofista, takže jsem začala raději ihned jednat. Obvolala jsem všechny ředitele příspěvkových organizací v okolí, jestli by nám nepůjčili nějaké přímotopy. V pátek najezdil náš domovník asi 400 kilometrů a přivezl 25 přímotopů z celého Královehradeckého kraje,“ popisuje Eva Fremuthová. Teplo tedy zajistila.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Do rokytnického domova přivezli 25 přímotopů z celého Královehradeckého kraje.

S teplou vodou to bylo díky její dřívější prozřetelnosti snazší. Odříznutí od tepla zažili v Domově na Stříbrném vrchu už v srpnu. Už poté tedy Eva Fremuthová nechala předělat bojlery napojené na městskou kotelnu raději na kombinované. „V pátek ráno tedy přijel elektrikář, všechny přepnul na elektriku a jelo se dál,“ usmívá se.

Klientů se tedy sobotní odpojení nijak zvlášť nedotklo.

„Zatím. Záleží na teplotě. Těžko říct, kolik toho přímotopy vytopí. Odhaduji, že máme tak 2 až 3 týdny. Doufám, že se do té doby na radnici nějak domluví,“ přeje si ředitelka.

S nemocným dítětem bez tepla

„Nemám čas, jedu do Hornbachu koupit elektrický přímotop,“ odbývá mě žena na sídlišti U Nádraží. Devět zdejších paneláků se taktéž ocitlo bez dodávek tepla.

„Já se s tím blbě vyrovnávám,“ svěřuje se pětatřicetiletá Kristína Gavorčíková, která vyběhla před panelák vyvenčit psa. „Mám nemocnou tříletou dceru. Má kašel, je zahleněná a něco ji trápí na průduškách. Doktorka nám řekla, ať je hlavně v teple, ale jak, když nám ho vypnuli,“ stěžuje si.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Kristína Gavorčíková doufá, že se teplo brzy obnoví, má doma nemocnou dceru.

Po večerech u nich jedou všechny sporáky na plné obrátky, aby dětem ohřály vodu do vany. „Mám tři a po vykoupání je navlékám hned do mikin, aby nenastydly.“ V hlase je cítit naštvání. „Teď jsem doplácela osm a půl tisíce za teplo a oni nám ho ještě vypnou? To ať jdou fakt do…“ nedořekne.

Oslovuji ženu, která na balkóně věší prádlo. „Jasně, že to je nepříjemné, ale máme kliku, že není minus dvacet stupňů a metrové závěje,“ bere současnou situaci s klidem. „S manželem jsme si přivezli přímotop z chalupy a večer chodíme holt ve svetrech.“

Z vedlejšího okna vykoukne sousedka. „Horší je to se sprchou. Naštěstí jsem ji stihla ještě v sobotu ráno, ale od té doby hřejeme vodu na sporáku.“ Ani jedna z žen neví, kdo je za výpadek zodpovědný, je jim to jedno, hlavně ať topení zas funguje.

Spor o cenu i doplatek

Starosta Luboš Michalec (Sdružení pro Rokytnici) je ve funkci týden a věří, že dohoda bude brzy. „Smlouva je připravená, jde jen o to, na jaké částce se shodneme,“ míní starosta.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Starosta Luboš Michalec je v úřadu teprve pár dní, první velký problém se mu zatím vyřešit nepodařilo.

Jenže situace je poněkud složitější. Jednateli firmy Ekoenergy Moravia Luďku Kochovi nejde jen o shodu na aktuální ceně peletek, jejichž stápěním vyrábí firma teplo a které podle něj podražily od března čtyřnásobně. Požaduje doplatit finanční ztráty i zpětně, což prý energetický zákon umožňuje.

„Dodavatel tepelné energie je oprávněn promítnout všechny ekonomické oprávněné náklady v plné výši do ceny tepelné energie tak, aby jeho cena nebyla tzv. podnákladová a dodavateli nevznikly finanční ztráty,“ uvedl Koch v e-mailové odpovědi Seznam Zprávám.

Na tom se ale s městem zatím nedohodli. Rokytnice se mezitím obrátila na Energetický regulační úřad, po kterém chce, aby firmě Ekoenergy Moravia vydáním předběžného opatření nařídil obnovení dodávek.

Další jednání mezi městem a teplárnou se v pondělí protáhlo do nočních hodin, ale žádný výsledek nepřineslo. „Zatím nic. Na naši nabídku nereagoval. Měl jsem o panu Kochovi trochu vyšší mínění,“ konstatuje v půl jedenácté večer starosta Luboš Michalec. Zhruba polovina obyvatel Rokytnice v Orlických horách tak prožila další studenou noc.

Reklama

Doporučované