Hlavní obsah

Spolužáci plivli do tváře ukrajinské dívce. Po zásahu školy a rodičů se omluvili

Foto: Twitterový účet Anastasiie Sihnaievske

Screenshot z videa zachycujícího útok na ukrajinskou školačku.

Reklama

aktualizováno •

Video na sociálních sítích zachytilo verbální útoky i plivnutí do tváře ukrajinské školačky od jejích českých spolužáků.

Článek

Na twitteru se ve středu objevilo video, které zachycuje šikanu ukrajinské dívky jejími českými spolužáky. „Ukrajina je k…a,“ zazní z úst jednoho chlapce.

Následně začne spolu s dalšími spolužáky vychvalovat Rusko, které loni na Ukrajinu zaútočilo. Dívka se brání slovy „Rusko je h…o“, načež jí v závěru videa jeden ze školáků plivne do obličeje.

Záběry lze dohledat i na facebooku, a to s úterním datem. „České děti dnes na školní exkurzi udeřily mou dceru a plivaly jí do obličeje, že je Ukrajinka. Jak takový postoj zákonem potrestat? Mám v sobě tolik vzteku, že pokud se neovládnu, budu deportována,“ napsala v příspěvku žena, která video zveřejnila.

Incident se měl odehrát mezi žáky základní školy v Opočně na Rychnovsku během školního výletu. Ředitelka školy Eva Alexanderová serveru TN.cz řekla, že šlo o žáky druhé třídy. „Problém budeme řešit i s jejich rodiči. S takovýmto chováním rozhodně nesouhlasíme,“ prohlásila s tím, že se v rámci školy jedná o ojedinělou záležitost.

Právník Petr Němec, který pod zveřejněným videem nabídl rodině napadené dívky právní pomoc zdarma, dnes odpoledne na twitteru informoval o tom, že se incident podařilo vyřešit.

„Kluci se omluvili a ze setkání s rodiči plyne, že to není nic, co by slyšeli doma a v čem by je podporovali. Byla to prostě dětinská hloupost, která se snad nebude opakovat. Kluci mají i ukrajinské kamarády. Prostě kdyby měla brýle či (byla) zrzavá, nadávají na brýle a vlasy. Všichni si podali ruku, usmáli se a snad je po problému,“ napsal Němec. Uvedl také, že škola má systém na řešení šikany, který zafungoval.

Seznam Zprávám se podařilo kontaktovat ředitelku školy Evu Alexanderovou, která incident blíže popsala. „Událo se to na školní exkurzi do ZOO. Holčička si nahrávala zvířátka a při tom se dostala do konfliktu s chlapci,“ vysvětlila ředitelka to, proč si dívka situaci natočila na mobilní telefon.

Ředitelku poté kontaktovala matka dívky, která s ní chtěla incident řešit. „Maminka holčičky přišla úplně v pohodě, samozřejmě ji to mrzelo a chtěla si pohovořit s rodiči chlapců i chlapci samotnými,“ popsala Alexanderová.

Schůzka s rodiči se posléze uskutečnila a podle ředitelky byla úspěšná. „Všichni jsme z jednání odcházeli spokojení,“ řekla.

Alexanderová dodala, že se jednalo o první problém tohoto druhu a nic podobného se před tím nestalo. S dětmi ale o incidentu škola promluví, aby se nic podobného neopakovalo.

Chování chlapců ředitelka vnímá spíše jako dětinskou hloupost, nenávistný podtext v tom nevidí. „Nešlo o žádnou nenávist, která by třeba plynula z rodiny. Byla to jen nějaká dětinská hloupost,“ uzavírá.

Vyjádření matky Seznam Zprávy zjišťují.

Dezinformace, nebo frustrace?

Na twitteru zhruba 30sekundový záznam zveřejnila Anastasiia Sihnaievska, aktivistka z iniciativy Hlas Ukrajiny, která pomáhá ukrajinským uprchlíkům v Česku.

„Mamince budou pomáhat právníci, protože potřebuje konzultace, jak se takové situace mohou v Česku řešit. Na začátku to bude spolupráce se školou. Budou se hledat další společná řešení,“ řekla dopoledne Seznam Zprávám Sihnaievska, která je podle svých slov s matkou dívky v kontaktu.

„Tahle situace za mě znamená mnohem víc než konflikt mezi dětmi. Znamená to, že ruský dezinformační vliv má obrovskou sílu a začíná mluvit jazykem nenávisti právě přes děti. Ty říkají to, co slyší doma. Kvůli dezinformacím vyvolávají nenávist k Ukrajincům, kteří v Česku žijí. Vidím tady hrozbu, že to jenom poroste,“ dodala žena, která se angažuje také v Ukrajinském centru bezpečnosti a spolupráce, kde se věnuje vyšetřování ruských dezinformací.

„Není to tak jednoduché, abychom si mohli pouze říct, že za to můžou dezinformace,“ uvedl dětský psychoterapeut a psychiatr Petr Pöthe. „Může to být nástroj, jakým si žáci nějakým způsobem vybíjejí frustraci, pocit ponížení, který přenášejí na toho, koho ponižují,“ řekl Seznam Zprávám.

Podotkl, že když se v roce 2018 řešilo přijetí válečných sirotků ze Sýrie, častým argumentem proti jejich přijetí bylo nepřátelství, kterému by v Česku kvůli svým odlišnostem čelili. „Teď se ukazuje, že to není pravda. To, jestli z někoho uděláme nepřítele, vůbec nezáleží na tom, jestli je muslim, křesťan nebo Slovan. Prostě si ho z něj uděláme, pokud chceme někomu ublížit,“ shrnul.

Škola by proto podle něj měla dát žákům jasně najevo, že podobné chování není možné. „Je potřeba i v rámci té školy ujistit všechny děti, že se tomu nastaví silná hranice, že se tomu bude bránit a bude se to brát vážně. Protože něco jako utrpení toho druhého je špatně a my to nebudeme tolerovat,“ shrnul Pöthe.

Odsouzení na sociálních sítích

Záběry, které mají dosud na sociální síti přes 720 tisíc zhlédnutí, zvedly vlnu kritiky.

Řada lidí útok odsoudila, mezi nimi i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Plivnutí do tváře dítěti (v tomhle případě kvůli tomu, odkud je) je plivnutím do tváře celé naší civilizaci. Děti jen přebírají naše vzorce chování. A názorně ukazují, jak jsou ty vzorce někdy kruté a hloupé,“ napsal.

„Šikana v jakékoliv podobě je zcela nepřijatelná. Prosím kolegy učitele, aby jí ve svých třídách důrazně čelili,“ reagoval pro změnu ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Ohradila se i ukrajinská ambasáda. „Velvyslanectví důrazně odsuzuje urážlivé činy namířené proti ukrajinské dívce v české škole. Je to nepřijatelné porušení, které vyvolává hluboké pobouření a znepokojení. Nikdo by neměl být vystaven násilí či diskriminaci, zejména na základě národnosti,“ uvedla.

Do Česka utekly statisíce Ukrajinců poté, co režim ruského prezidenta Vladimira Putina loni 24. února na Ukrajinu zaútočil. Moskva se kvůli tomu dostala do mezinárodní izolace. Česko patří k zemím, které Ukrajinu podporují i dodávkami zbraní.

Reklama

Související témata:

Doporučované