Hlavní obsah

Dluh na pojištění se seniorům odmaže už příští týden, slibuje ministerstvo

Foto: Profimedia.cz

Během příštího týdne by se měl odmazat dluh na zdravotním pojištění lidem, kteří zažádali o důchod a čekají na zpracování. Ilustrační foto.

Reklama

Čekají na přiznání důchodu a zároveň jim vznikl dluh na zdravotním. Na páteční schůzce našli zástupci Ministerstva práce a pojišťoven rychlé řešení. Dvojí nepříjemnost má skončit do týdne.

Článek

Zástupci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), Ministerstva práce a sociálních věcí a zdravotních pojišťoven našli na páteční společné schůzce řešení problému, kdy čekatelé na přiznání starobního důchodu nejenže nemají vyplacenou penzi, ale nikdo za ně neplatí zdravotní pojištění, tudíž jim vzniká dluh.

„Došlo k dohodě, podle které ČSSZ předá údaje o žadatelích o důchod do centrálního registru pojištěnců, aby o nich měly zdravotní pojišťovny příslušné informace. Po této skupině osob pak úhrada pojistného již nebude požadována,“ nastínil výsledek jednání mluvčí MPSV Jakub Augusta.

„Do centrálního registru pojištěnců ČSSZ vše potřebné předá již v průběhu příštího týdne. Současně budeme pokračovat ve vytvoření systémového řešení do budoucna,“ doplnil Augusta s tím, že čekatelům na penzi by měl být dluh u pojišťoven fakticky smazán už během příštího týdne.

Problém se objevil, jelikož úředníci správy sociálního zabezpečení nestíhají vyřídit administrativu v zákonných lhůtách.

Podle středečního vyjádření ústředního ředitele ČSSZ Františka Boháčka je skluz u zhruba 18 tisíc žádostí o důchod, v drtivé většině u předčasných důchodů.

Omluva premiéra

Lidem čekajícím na proplacení důchodů se už omluvili premiér Petr Fiala (ODS) i šéf resortu práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Víme, že čekají dlouho a je to neúměrné, nebo není to v pořádku,“ řekl Fiala v rozhovoru pro ČTK.

„Všem lidem, kterým to způsobuje komplikace, se omlouvám. Bohužel to způsobují objektivní důvody,“ nechal se pak ve středu v Poslanecké sněmovně slyšet Jurečka a přihlásil se i k části politické odpovědnosti.

„Je to situace, která se nikdy v takovéto míře historicky nestala. Během dvanácti, třinácti měsíců proběhly dvě řádné valorizace a dvě mimořádné valorizace důchodů a výrazný nárůst žádostí o předčasný důchod a realizace výchovného,“ vysvětloval souběh ministr práce.

Reklama

Doporučované