Hlavní obsah

„V neděli bude opravdu velmi horko.“ Teploty se vyšplhají ke 40 stupňům

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Podle meteorologa lze v nadcházejících desetiletích očekávat nárůst nadprůměrných teplot. Ilustrační foto.

Reklama

Počasí bude nejen horké, ale i suché, ochlazení má přijít až s koncem víkendu. „Z neděle na pondělí zřejmě sprchne a zase se obnoví tlaková výše, která přinese to, čemu říkáme pěkné počasí,“ říká meteorolog.

Článek

Během soboty se v Česku očekávají teploty v rozmezí 26 až 35 stupňů Celsia, o den později pak mezi 29 až 37 stupni.

„V neděli počítáme s tím, že bude opravdu velmi horko,“ varuje Tomáš Mejstřík, meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu.

Zatímco na Moravě, ve Slezsku a východních Čechách lze podle něj v neděli očekávat teploty mezi 28 až 32 stupni, na západě republiky a zejména v Polabí a Poohří budou právě ještě o pět stupňů Celsia vyšší.

Příčinou víkendových extrémních teplot je velmi horký vzduch ze Sahary, které k Česku putuje přes Pyrenejský poloostrov.

„Nebude jen horký, bude i suchý. Žádné srážky, bude nutné zalévat a budeme mít větší žízeň,“ zdůrazňuje meteorolog Petr Dvořák a připomíná, že lidé by měli myslet na dostatek vody, obzvlášť pokud si plánují nějakou sportovní aktivitu.

Konec víkendu už by se mělo začít podle meteorologů ochlazovat. „Z neděle na pondělí zřejmě sprchne a zase se obnoví tlaková výše, která přinese to, čemu říkáme pěkné počasí. Pro rekreanty optimální,“ pokračuje Dvořák. I Tomáš Mejstřík mluví o tom, že po víkendu lze očekávat proudění chladnějšího vzduchu.

Lékařka varuje před kočárky

Na pitný režim upozorňuje také pediatrička Ilona Hülleová, která přidává i praktické rady, jak se v podobně extrémně teplých dnech chovat s dětmi. Základem je nevystavovat je dlouhodobě slunci a pohybovat se spíše ve stínu. A pokud možno, chladit je sprchováním nebo koupáním v domácích bazéncích.

„Maminkám s úplně malými dětmi říkám, že v takovýchto extrémních vedrech není vhodné chodit s dítětem v kočárku. Zvlášť, když jsou to kočárky s korbičkami, kde je teplota ještě vyšší a obzvlášť, když kočárky ještě překryjí nějakou plenou. To už je na udušení,“ upozorňuje lékařka a stejně tak varuje před situacemi, kdy rodiče v takto horkých dnech nechají děti v autě či jiných uzavřených prostorech.

Hülleová také zdůrazňuje, aby rodiče u malých dětí mysleli na pokrývku hlavy a sluneční brýle. „Je i hodně zánětů spojivek,“ doplňuje.

Obecně platí velmi podobná pravidla i pro seniory. „Zůstávat ve stínu, nevystavovat se zátěžovým aktivitám, myslet na hodně tekutin, které by zase ale neměly být příliš studené, aby nedošlo k příliš velkému teplotnímu šoku,“ vypočítává Ivana Černá z organizace Život 90.

Doporučuje také případně chladit nohy třeba i v kyblíku s vodou. Starší lidé by měli v extrémně horkých dnech vynechat sport. „Když už, tak jenom vycházku a nejlépe brzo ráno – do devíti hodin, nebo až po šesté hodině v podvečer,“ dodává Černá.

Extrémů bude přibývat

Meteorolog Petr Dvořák zmiňuje, že výhledově – v následujících deseti dvaceti a více letech – lze očekávat nárůst nadprůměrných teplot.

„Budou extrémy, kdy v červnu, červenci a srpnu budou vedra, která přesáhnu 35 stupňů. A myslím si, že padne více teplotních rekordů přes 40 stupňů. Zatím jsou ojedinělé,“ naznačuje s tím, že porostou i extrémní výkyvy počasí.

„Vlny vedra budou stíhané vpády studeného vzduchu. V zimě mohou přicházet sněhové kalamity, které budou vystřídané velkým táním,“ předpokládá.

Reklama

Doporučované