Hlavní obsah

Dohoda na obzoru? Nadšení je předčasné, rozhořčení lékařů je pořád velké

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Lékaři budou o dohodě se zástupci vlády, pojišťoven i odborů znovu jednat začátkem příštího týdne.

Reklama

Ačkoliv se rýsuje verdikt, který by možná mohl zastavit prosincovou stávku lékařů, v pátek se už do protestu zapojily tisíce z nich. A odmítají „vzpouru“ ukončit. A to do doby, než se seznámí s konkrétním zněním čtvrteční dohody.

Článek

Už jen obrysy rodící se dohody mezi vládou a zdravotníky budí mezi některými lékaři rozpaky.

Oč jde. Během čtvrtečních jednání se zdánlivě podařilo najít cestu, jak uspokojit požadavky protestujících zdravotníků. Napětí částečně uklidnila nabídka premiéra Petra Fialy (ODS), který lékařům přislíbil navýšení platů o 9,8 miliardy korun formou úhradové vyhlášky.

Čekání na konkrétní parametry

Zástupci Sekce mladých lékařů, kteří od počátku celý protest koordinují, nicméně na sociálních sítích uvedli, že dokud nedojde k definitivní dohodě ohledně přidělení a způsobu, jakým budou peníze lékařům doručeny, je předčasné mluvit o odvolávání protestní akce.

O finální podobě usnesení budou zástupci odborů, České lékařské komory, nemocnic, zdravotních pojišťoven i Ministerstva zdravotnictví jednat až začátkem příštího týdne.

Podle některých lékařů ale už teď jednání přináší více otázek než odpovědí.

„Máme jenom informaci o tom, že jsou určité obrysy. Neznáme náplň té krabice, která se musí naplnit konkrétním obsahem. V tuhle chvíli prostě musíme vyčkat, až bude ta dohoda nějak konkretizovaná, a pak asi bude na každé nemocnici, aby se rozhodla, jestli ta dohoda pro ni je akceptovatelná, nebo ne,“ komentuje čtvrteční jednání jeden z protestujících lékařů David Doležal.

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, kde pracuje na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, v pátek vstoupilo do režimu protestu 390 lékařů, kteří budou podle Doležala čekat na konkrétní parametry dohody.

Rozhořčení je velké

„To rozhořčení třeba u nás v nemocnici je velké. Akceptujeme situaci, ve které ta dohoda vznikla,“ dodává Doležal.„Akceptujeme bezvýchodnost toho, že jsme ji kvůli pacientům asi udělat museli, ale to, že z toho vláda zase vyjde za levno – a teď nemyslím finančně – a že i když jsme mohli dva měsíce konstruktivně jednat a chystat systémovou změnu ve zdravotnictví, tak nás jenom uráželi, to je druhá věc.“

Nelze proto odhadovat, jaká situace v nemocnicích během prvních prosincových dní nakonec nastane. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda lékaře po čtvrtečním jednání sice vyzval k tomu, aby během víkendových služeb zajistili péči o pacienty. Většina protestujících zdravotníků se ale shoduje, že na návrat k běžnému režimu je ještě příliš brzy.

Do protestu se pátkem zapojilo i přes 64 ze 123 sloužících lékařů v Oblastní nemocnici Příbram. Z protestu v posledních dnech už nikdo neodstoupil.

„Naše požadavky jednoznačně nejsou jenom finanční. Rádi bychom usilovali i o narovnání podmínek vzhledem k zákoníku práce, větší množství náhradních volen a menší množství přesčasů na jednoho lékaře,“ říká lékařka Hana Donovalová z Gynekologicko-porodnického oddělení Oblastní nemocnice Příbram. „Ale aby se to mohlo stát, je třeba navýšit tarifní mzdy, protože velká část příjmů lékaře je nyní za přesčas. Tohle jednání může být prvním krokem. Je to nejlepší nabídka, kterou jsme zatím dostali,“ dodává.

Za relativně velký posun vpřed Donovalová považuje příslib, že větší obnos poputuje i do nemocnic, které nejsou státní.

„Rozhodně to ale neznamená, že akci stahujeme, že výpovědi v pondělí odvoláme. Prosinec stále jede v nouzovém režimu, jsme rozepsáni do směnných služeb a běží to dál. Nemůžeme říct, že je najednou všechno v pořádku, protože nic ještě není smluvně ukotveno,“ dodává lékařka.

Podle zatím posledních dostupných údajů Českého statistického úřadu v roce 2021 dosahovala průměrná hrubá mzda lékařů 83 808 korun měsíčně. Pro přesnost je třeba dodat, že do mezd se v daném roce promítly tzv. covidové odměny, které schválila vláda do výše až 75 tisíc za rok.

Reklama

Doporučované