Hlavní obsah

„Bylo to hnusné divadlo.“ Lékařské odbory odmítají, že došlo k dohodě

Foto: Getty Images

Stávka lékařů trvá, ačkoliv to ještě ve čtvrtek vypadalo, že došlo k dohodě.

Reklama

Lékaři se zatím do normálního provozu nemocnic nevrátí. Navzdory ve čtvrtek oznámené dohodě se stávka neruší. Šéf Lékařského odborového klubu má oznámení o přerušení stávky za „hnusné divadlo“.

Článek

Co ve čtvrtek vypadalo jako zažehnání prosincové stávky lékařů, už v pátek takový dojem nebudí.

Jednotlivé organizace lékařů zapojených do protestu uvádí, že stávka trvá. Ostatně i Sekce mladých lékařů České lékařské komory, za kterou včera Jan Přáda oznamoval dohodu s premiérem Petrem Fialou (ODS), informovala ve čtvrtek večer své členy, aby rozhodně protesty neodvolávali.

„Dokud se s předsedou vlády definitivně nedomluvíme na alokaci a na způsobu doručení vyhrazených prostředků, je předčasné odvolat odmítnutí přesčasové práce,“ varovala na Facebooku Sekce mladých lékařů ČLK.

„Bylo to hnusné divadlo“

Ostatní organizace zapojené do protestu hovoří ještě ostřeji. Například Lékařský odborový klub (LOK-SČL) nesouhlasí ani s částkou zhruba 10 miliard, kterou ve čtvrtek přislíbil premiér Fiala.

„Nepodléhám žádným falešným optimismům. Prostě ta suma je z mého pohledu nedostatečná,“ odmítá předseda LOK-SČL Martin Engel, že by na jednání došlo k dohodě.

Přitom ve čtvrtek na tiskové konferenci padlo, že se stávka prozatím odkládá.

„Chtěl bych vyzvat lékaře a všechny zdravotníky, aby v následujících víkendových dnech péči zajistili,“ prohlásil viceprezident ČLK a šéf Sekce mladých lékařů Přáda.

„Mně je to opravdu líto, já bych pacientům rád sdělil, že jsme se dohodli, protože jsou zmatení. Ale zmatení jsou i lékaři a ředitelé. Prostě nápad Přády – v sobotu a v neděli dělejte normálně a od pondělí se zase někam vrátíme, to jsou nesmysly. Buď stávka skončila, nebo pokračuje. To, co se včera (na tiskové konferenci, pozn. red.) odehrálo, bylo hnusné divadlo,“ rozčílila včerejší tisková konference Engela, který se jednání s Fialou také účastnil.

Dohoda? Spíš příslib

Sám Engel tak nyní musí i svým členům vysvětlovat, že navzdory včerejšímu zdání dohody se stávka neruší a protest pokračuje dále.

„Nevím, jakou má vnitřní strukturu Sekce mladých lékařů, že Přáda si dovolí říct, ať to lékaři stahují. Já jsem se svými lidmi dohodl, že do akce jdeme na základě rozhodnutí porady předsedů a jedině stejný formát to může ukončit. Na sebe to brát nebudu, abych někoho podvedl,“ dodává Engel, že takové rozhodnutí může přijít nejdříve ve čtvrtek 7. prosince.

Měsíčně až 12 tisíc navíc?

Stejně mluví i další organizace, které se ohrazují proti tomu, že protest po čtvrteční schůzce končí.

„Možná z toho jednání to nevyznělo úplně přesně. Shoda na částce je. Máme dohodu, že o víkendu bude provoz zajištěný, a víceméně v pondělí nebo v úterý se uvidí, jestli protest bude definitivně odvolaný,“ popisuje Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Otazníků, které je potřeba doladit, je totiž hodně. Na čtvrtečním jednání údajně obdrželi lékaři návrh, že měsíčně si příští rok přilepší o sedm až 12 tisíc. Jenže Lékařský odborový klub upozorňuje, že to bude spíš v řádu nižších tisíců, protože návrh neoperoval s navýšením také pro sestry.

Reklama

Doporučované