Hlavní obsah

Protest lékařů se zatím odkládá. Fiala jim slíbil změnu zákona i peníze navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Lékaři zatím pozdrží protest do doby, kdy se najde finální dohoda o platech. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dnešek byl posledním dnem, který mohl zvrátit hrozbu lékařů o prosincovém vypovězení přesčasových hodin.

Článek

Vláda po několikahodinovém jednání s lékaři přislíbila pro příští rok změny zákona a téměř 10 miliard korun na platy. Výsledek po schůzce, která se oproti původnímu plánu protáhla o dvě hodiny, oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

„Chtěl bych vyzvat lékaře a všechny zdravotníky, aby v následujících víkendových dnech péči zajistili,“ prohlásil viceprezident ČLK a šéf Sekce mladých lékařů Jan Přáda.

„Domluvili jsme se, že k odvolání této akce dojde ve chvíli, kdy si definitivně podepíšeme tuto dohodu, k čemuž dojde na začátku příštího týdne za účasti dalších vládních představitelů,“ dodal.

Premiér Fiala uvedl, že lékařům nabídl na navýšení platů a mezd 9,8 miliardy korun v rámci úhradové vyhlášky.

„V dalších dnech bude probíhat intenzivní jednání mezi ministerstvem, zdravotními pojišťovnami a zástupci lékařů, abychom našli správný mechanismus, jak peníze dostat do platů a mezd,“ přislíbil. Dodal, že finance půjdou na platy lékařů ve všech nemocnicích, nejen v přímo řízených zařízeních.

Detaily zatím nejsou známy

Právě na tomto bodu poslední jednání mezi protestujícími lékaři a Ministerstvem zdravotnictví ztroskotala.

Šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) na rozdíl od premiéra Fialy nedokázal garantovat, že na vyšší odměny budou mít příští rok nárok nejen zdravotníci ve státních nemocnicích, ale i v těch krajských nebo soukromých.

Jaký bude přesný mechanismus tohoto opatření, zatím nedokázali popsat předseda vlády ani vůdce protestů Přáda.

„Mechanismů existuje více,“ řekl k tomu pouze viceprezident ČLK s tím, že má k premiérovi důvěru, že se konkrétní řešení nalezne.

Budou zrušené operace?

Pro pacienty je ale zásadní otázkou, zda budou nemocnice fungovat v běžném režimu, když stovky prosincových operací a vyšetření už zdravotnická zařízení zrušila.

V tomto ohledu není situace zatím jasná. Pokud k dohodě mezi protestujícími lékaři a vládou nakonec dojde, odložené výkony by se mohly začít obnovovat. Jenže nepůjde to okamžitě, na což upozorňuje i viceprezident České lékařské komory. „Bude to záležet na managementu jednotlivých pracovišť,“ prohlásil Přáda.

Pro připomenutí: S protestem původně přišla Sekce mladých lékařů České lékařské komory, která nesouhlasila se zdvojnásobením počtu přesčasů, což vešlo v platnost letos v říjnu.

Spolu s tím ale upozorňovali také na využívání dalších nezákonných praktik v nemocnicích a nedostatečné finanční ohodnocení lékařů v běžné pracovní době. Kvůli tomu šest tisíc z celkem asi 13 tisíc sloužících lékařů v nemocnicích vypovědělo práci přesčas s platností od 1. prosince.

Už dříve se ale lékaři dohodli na zpětvzetí navýšeného počtu přesčasů i na dalších změnách ve fungování zdravotnických zařízení. Poslední zůstala finanční otázka, která by se tedy měla doladit v příštím týdnu.

AKTUALIZACE: Dodali jsme podrobnosti v celém článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované