Hlavní obsah

Nemocnice obesílají pacienty s odklady. „Přesně toho jsem se bála,“ říká diabetička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Česká lékařská komora odhaduje, že v prosinci se omezí stovky operací a tisíce ambulantních návštěv. Ilustrační foto.

Reklama

K dohodě mezi protestujícími lékaři a Ministerstvem zdravotnictví nedošlo. A teď se ukazuje, kolik práce lékaři odvedli během přesčasů. V prosinci je část sloužit nebude a pacientům se odkládají operace i vyšetření.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Eva se léči s cukrovkou prvního typu. Vzhledem k tomu, že měla vyšetření domluvené na prosinec, sledovala s obavami debaty kolem přesčasů lékařů. Šest tisíc z nich vypovědělo k 1. prosinci dobrovolné přesčasy, protože nesouhlasí s pracovními podmínkami v nemocnicích.

„Stalo se to, čeho jsem se celou dobu obávala – volala mi sestra z nemocnice, že musí zrušit moji kontrolu na začátku prosince, jelikož moje lékařka bude v té době muset zajišťovat akutní péči na jiném oddělení,“ popisuje Eva Seznam Zprávám.

Termín jí v ambulanci přesunuli až na květen příštího roku. Ministerstvo zdravotnictví totiž nepřistoupilo na poslední podmínku protestujících lékařů, která ještě nebyla splněná, a to navýšení jejich platů.

Resort vedený Vlastimilem Válkem (TOP 09) lékařům navrhl, že 8,5 miliardy z platby pro nemocnice půjde na odměňování, a ve státních nemocnicích narostou platy o pět procent. S tím protestující nesouhlasili, protože by se podle nich navýšení odměn netýkalo všech lékařů.

„Ministr zdravotnictví se tváří, že k omezení zdravotní péče nedojde, ale mám strach, že přesně to se stane,“ komentuje dopad jednání na zdraví své i ostatních pacientů Eva.

Nemocnice nejsou konkrétní

Ředitelé nemocnic rovnou odhadují, že se bude omezovat v prosinci zdravotní péče asi o 20 procent. Konkrétní špitály už své pacienty informují, že jejich operace nebo vyšetření musí rušit.

Fakultní nemocnice Hradec Králové musela obětovat část plánovaných operací a vyšetření, aby dokázala v plném rozsahu zajistit akutní, centrovou a onkologickou péči.

„Pacienti, kterých se odložení týká, jsou od 20. listopadu 2023 informováni telefonicky či písemně a začátkem roku 2024 budou informováni o dalším postupu,“ říká mluvčí nemocnice Jan Špelda.

Seznam Zprávy zajímalo, kolika lidí se odklady operací a vyšetření týkají. Královéhradecká nemocnice ale nechala tuto otázku bez odpovědi. I další nemocnice nechtějí být příliš konkrétní ohledně dopadu na pacienty.

„To opravdu není reálné spočítat. Odklad některých plánovaných operací se bude týkat primárně nemocnice v Litoměřicích a v Mostě, a jak jsme uvedli na tiskové konferenci, bude se jednat o nižší desítky zákroků v jedné nemocnici v průběhu prosince,“ popisuje Petra Roubíčková, mluvčí Krajské zdravotní, která má pod sebou sedm nemocnic v Ústeckém kraji.

Jednou z výjimek mezi oslovenými zdravotnickými zařízeními je Nemocnice Nové Město na Moravě, která otevřeně informuje o počtech odkládaných výkonů. Plánované zákroky, jako jsou operace kýl, křečových žil a žlučníků, se omezí asi o 50 procent. Bude se to tak v prosinci týkat pěti pacientů denně.

„Průchodnost interními ambulancemi bude nižší o 20 až 40 procent,“ dodává pak mluvčí nemocnice Helena Zelená Křížová.

„Asi zavolám záchranku“

Ukazuje se tak, kolik práce zastanou lékaři během přesčasů, které často jdou za hranu legislativy. Současná situace vyděsila i nastávají rodičky. V minulém týdnu totiž dvě porodnice v Pardubickém kraji – Svitavy a Chrudim – oznámily, že v prosinci zavřou.

„Chápu situaci lékařů, ale my pacienti jsme trochu v pasti. Není to vůbec příjemné, protože nejbližší porodnici mám tři čtvrtě hodiny cesty autem, když to jde dobře,“ popisuje Veronika, která má termín porodu svého druhého dítěte na konci prosince.

Sama říká, že nevidí problém v tom, aby si dojela do porodnice podle svého výběru, ale jako druhorodička se obává, aby to vůbec stihla.

„Kdybych měla jet k porodu s tím, že je svitavská porodnice zavřená, tak bych si asi nechala zavolat záchranku, protože porodit někde v pangejtu, to je moje největší noční můra,“ dodává.

V tomto týdnu ale přišla pro nastávající matky dobrá zpráva: jak porodnice ve Svitavách, tak v Chrudimi by nakonec měly zůstat i v prosinci otevřené bez omezení, jak upřesnila společnost Nemocnice Pardubického kraje.

Zrovna ve Svitavách ale nebude v prosinci sloužit téměř polovina lékařů. Omezí se tak provoz tří oddělení včetně kompletní operativy.

„V každé z porodnic byla situace trochu jiná. Provoz svitavské omezoval vysoký podíl výpovědí, do provozu chrudimské se propisovala tamější situace na ARO. V Chrudimi pak došlo po jednání mezi vedením nemocnice a jednotlivých oddělení k dohodě na zachování provozu. Ve Svitavách lékaři své výpovědi stáhli, jejich protest však trvá a podpora kolegů, kteří tento krok neučinili, také,“ vysvětluje mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Omezí se i pohotovosti

Mimochodem, i pohotovosti budou fungovat omezeně a nemocnice už pacienty raději dopředu varují, aby přicházeli opravdu jen s akutními obtížemi a nejprve se obraceli na své praktické lékaře.

Například v Uherském Hradišti je služba zabezpečena prozatím jen na první tři prosincové víkendy. Chybí pokrytí na všední dny od 17 do 20 hodin.

„O možnostech personálního zajištění nemocnice jedná jak s praktickými lékaři, tak se Zlínským krajem, jelikož naše lékaře musíme primárně využít k zajištění chodu nemocnice a zabezpečení akutní péče,“ uvádí mluvčí nemocnice Lucie Sedláčková.

Česká lékařská komora odhaduje, že v prosinci se omezí stovky operací a tisíce ambulantních návštěv. Pacienti se podle komory musí připravit i na delší čekací doby pro akutní ošetření.

Reklama

Doporučované