Hlavní obsah

Co se bude dít v nemocnicích? Stát uklidňuje, ale lékaři varují: Nebude to symbolické

Foto: Shutterstock.com

Plánované operace? Prosinec je zatím nejistý, hlásí ohledně svých provozů některé nemocnice.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví uklidňuje pacienty, že plošné omezení zdravotní péče kvůli prosincovému protestu lékařů nehrozí. Ukazuje se ale, že v některých nemocnicích se značný dopad na pacienty dá čekat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do ohlášeného protestu lékařů nezbývají ani tři týdny. Od 1. prosince ohlásilo šest tisíc lékařů, že nadále nebudou sloužit dobrovolné přesčasy, a to na protest proti nevyhovujícím pracovním podmínkám, ústrkům při specializačním vzdělávání a nízkým platům.

Pro nemocnice to znamená, že musí hledat způsob, jak zajistí péči pro své pacienty. Na přesčasové práci totiž české zdravotnictví stojí. Přitom jde často o protizákonnou praktiku.

Seznam Zprávy se proto ptaly nemocnic, jestli se jejich pacienti mají připravit na to, že ne všechny zákroky a ošetření se budou provádět jako v běžném provozu.

„Fakultní nemocnice Hradec Králové, ve které podalo odvolání souhlasu s prací přesčas na 400 lékařů z celkového počtu 900, naplánovala pro případ nedohody pracovní režim lékařů od 1. prosince 2023 tak, aby byla zajištěna akutní, centrová a onkologická léčba v plném rozsahu,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Jan Špelda.

To ale zároveň znamená, že zbylá péče nemůže být zajištěna jen s polovinou lékařů, kteří zbývají na práci mimo hlavní pracovní dobu.

„S ohledem na takto naplánovaný pracovní režim by od 1. prosince 2023 mělo dojít k omezení části neakutních operací, plánovaných ošetřovacích výkonů a ambulancí na některých pracovištích. Přesné informace budou zveřejněny koncem listopadu na webu nemocnice,“ připomíná mluvčí FN HK, kdy se dozvědí pacienti, jestli v prosinci jejich plánované operace proběhnou.

Podobně hovoří i další nemocnice.

„Je možné, že budeme muset omezit nějaké neakutní ambulance nebo neakutní výkony, nyní se vše analyzuje a připravuje,“ uvádí ředitel Slezské nemocnice v Opavě Karel Siebert.

Chystaný protest totiž rozhodně nebude jen symbolický. Podle Sekce mladých lékařů České lékařské komory, která akci organizuje, se do protestu totiž zapojí asi polovina všech lékařů, kteří pracují nad rámec běžné pracovní doby.

„Pokud by protest v prosinci proběhl, pak dojde k omezení plánované chirurgické operativy, nebude omezena operativa ortopedického, urologického ani gynekologického oddělení,“ předestírá za Nemocnici Jindřichův Hradec její mluvčí Eliška Čermáková.

Někde nikdo, jinde polovina lékařů

Zdravotnická zařízení stále doufají, že se podaří najít řešení, které protest odvrátí. Ministerstvo zdravotnictví se už na jednáních se Sekcí mladých lékařů ČLK dohodlo na lepším postavení lékařů bez atestace, rodí se dohoda i o přesčasové práci, ale stále se nepovedlo dojít ke shodě ohledně odměňování lékařů pro příští rok.

„Nemocnice v plném rozsahu zajistí akutní péči. V rámci interních oborů pravděpodobně dojde k omezení provozu některých ambulancí pro sledování chronicky nemocných,“ dodává Čermáková, co se dá dále čekat v Jindřichově Hradci na konci roku, pokud se obě strany nedohodnou.

Když se ale podíváme na jednotlivé nemocnice, procento lékařů, kteří vypověděli přesčasy, se výrazně liší. Z desítky zdravotnických zařízení, od kterých Seznam Zprávy dostaly aktuální informace, se bez největšího počtu personálu budou muset obejít v Nemocnici Jihlava – jde téměř o polovinu lékařů.

„Lékaři chtějí dát podpisem najevo, že jsou znepokojeni novými podmínkami přesčasů, kdy by měli odpracovat ještě více hodin, a s tím my jako nemocnice nemůžeme bohužel nic udělat,“ uvádí mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

NemocnicePočet protestujících lékařůPodíl protestujících lékařů
Nemocnice Jihlava14047 %
FN Hradec Králové40044 %
Slezská nemocnice v Opavě8030 %
Thomayerova nemocnice16030 %
Nemocnice Jablonec nad Nisou4029 %
Nemocnice Nové Město na Moravě4826 %
Nemocnice Jindřichův Hradec3123 %
Zdravotnický holding HKK15019 %
Nemocnice Na Homolce113 %
Nemocnice Kadaň00 %
Zdroj: anketa Seznam Zpráv

I pacienti objednaní na některý z plánovaných zákroků do tamní nemocnice tak zatím nemají jistotu, jestli v prosinci skutečně proběhne. Naopak v jiných zařízeních protestuje jen minimum lékařů a péče se zde na konci roku bude omezovat minimálně, nebo vůbec. Ani jeden lékař nevypověděl přesčasy například v Kadani, jen 11 jich je v pražské Nemocnici Na Homolce.

„Žádná omezení nechystáme, v nemocnici bude zajištěn standardní prosincový provoz,“ potvrzuje mluvčí Nemocnice Na Homolce Pavlína Perlíková.

Naopak v další z pražských nemocnic – Thomayerově – budou muset z rozpisu přesčasů vynechat 160 převážně mladších lékařů, kteří standardně slouží. Přesto ale uvádí, že by nemocnice měla zajišťovat i neakutní zdravotní péči standardním způsobem.

„Nicméně velmi bude také záležet na tom, jak budou pracovat lékaři v primární péči. Ti si totiž velmi často vybírají kolem vánočních svátků dovolenou, a to často bez svého zástupu, a naše nemocnice je pak pod obrovským přívalem pacientů s neakutními zdravotními problémy,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Všechna zdravotnická zařízení ale ve shodě uklidňují pacienty, že bez zdravotní péče nezůstanou. Během listopadu ale musí sledovat informační kanály nemocnic, které budou definitivně sdělovat, jak moc se zdravotní péče v tom kterém zařízení omezí.

Reklama

Doporučované