Hlavní obsah

Do Česka dorazil Nurofen pro děti

Foto: i viewfinder, Shutterstock.com

Mimořádné dodávky mají doplnit chybějící léky na horečku pro děti. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

České lékárny začínají znovu naskladňovat lék Nurofen pro děti. Do Česka už podle České lékárnické komory dorazila mimořádná dodávka, která má utlumit akutní nedostatek těchto sirupů, který panoval v posledních týdnech.

Článek

„Distributoři zatím zaskladňují a postupně dodávají léky i do některých lékáren, do většiny ale zatím ještě ne. Běžně tak budou tyto léky k dostání nejdříve zítra. Doufáme, že je distributoři rozvezou po jednotlivých lékárnách rovnoměrně,“ popsala mluvčí České lékárnické komory (ČLK) Michaela Bažantová.

Lidé by však podle ČLK neměli zbytečně kupovat více balení léků, než je nutné, a nevykupovat tak léky, pokud je právě nepotřebují.

Nedostatek Nurofenu pro děti a některých další léků, zejména proti příznakům nachlazení, je v Česku problémem už několik týdnů. Samotný sirup Nurofen má mít patrně výpadek až do března. Státní úřad pro kontrolu léčiv tak vyjednal mimořádnou dodávku 350 tisíc balení, jejíž první část dnes dorazila.

Obnovení dodávek Seznam Zprávám potvrdili i distributoři léčiv. „Naše společnost produkt Nurofen sirup pro děti již obdržela, naskladnila a právě distribuuje do jednotlivých lékáren,“ popsal Jaroslav Kozák z dodavatelské firmy Alliance Healthcare.

Aby se podobným výpadkům zamezilo, plánuje Ministerstvo zdravotnictví změny. „Očekávám daleko proaktivnější strategii jak od Státního ústavu pro kontrolu léčiv, tak od příslušného nadřízeného orgánu na ministerstvu,“ řekl pro Seznam Zprávy ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Problém je, že volně prodejné léky nejsou regulované státem. Chci to pomocí legislativy systematicky změnit,“ dodal. Za hlavní důvod výpadků však ministr považuje přerušení dodavatelských řetězců kvůli protiepidemickým restrikcím v Číně.

AKTUALIZACE: Do článku jsme doplnili odstavec o distributorech léčiv.

Reklama

Doporučované