Hlavní obsah

Dostali 8 let za obchody s ayahuaskou. Její rizikovost je malá, říká Vobořil

Foto: Jaroslaw Kordys

Jaroslaw a Karolina Kordysovi.

Reklama

Vrchní soud v Olomouci potrestal manžele Karolinu a Jaroslawa Kordysovy 8 roky vězení. Za mříže mají jít za obchody s ayahuaskou, psychotropním „nápojem šamanů“. Podle odborníků je nutné změnit pohled na psychedelika.

Článek

Pro připomenutí: státní zástupce vinil manžele Karolinu a Jaroslawa Kordysovy z nedovolené výroby a jiného nakládání s psychotropními látkami a jedy.

Důvodem byl dovoz a distribuce nápoje zvaného ayahuasca, který obsahuje v Česku nelegální halucinogen DMT. Polský pár nápoj podle obžaloby prodal zhruba 1300 lidem a obohatil se tak o více než 11 milionů korun, za což mu původně hrozilo 10 až 18 let za mřížemi.

Krajský soud v Ostravě v lednu Karolině nepravomocně vyměřil 5,5 roku vězení, Jaroslawovi 8,5 roku. Rozhodl rovněž o propadnutí majetku. Třetí obžalovaný, který se na dovozu nápoje z Jižní Ameriky podílel, dostal podmínku.

Odvolací soud ve středu postihy měnil. „Trestní sazba je v tomto případě nastavena osm až dvanáct let. V případě pana Kordyse jsme provedli drobnou korekci, u obžalované to byla zásadnější korekce. Podle nás se oba dopustili stejného jednání, jako spolupachatelé, není jediný důvod, aby někdo z nich byl zvýhodněn,“ uvedl předseda senátu Vladimír Hendrych.

Oba manželé tak mají ve věznici strávit shodně osm let, soud ale upustil od propadnutí nemovitosti na Novojičínsku. Jejich společníkovi potvrdil podmíněný trest, všem třem pak vyhoštění ze země.

„S rozsudkem v žádném případě nemůžeme souhlasit a jsme připraveni dále bojovat. Dalším krokem bude dovolání k Nejvyššímu soudu, jako mimořádnému opravnému prostředku. Jaroslaw věří, že se s Karolinou dříve či později dočkají spravedlnosti, a děkuje všem za podporu,“ reagoval Kordysův obhájce Wieslaw Firla.

Co je to ayahuasca?

Ayahuasca je nápoj připravovaný z jihoamerické liány Banisteriopsis caapi, který tradičně využívají jihoameričtí indiáni během očistných rituálů. Sám o sobě výrazně psychoaktivní není, svou psychoaktivitu získává přidáním rostlin obsahujících DMT. Právě proto je v České republice a většině Evropy nelegální.

Uživateli typicky způsobuje žaludeční potíže doprovázené zvracením. To je považováno za součást samotné očisty.

Změna je nutná

Odborníci na závislosti už lednový verdikt krajského soudu označili za neúměrný společenské nebezpečnosti s tím, že je nutná změna systému regulace drog, jenž pohlíží na všechny látky stejně. Poukazují například na to, že podle některých studií mohou psychedelika sloužit k terapii různých onemocnění.

„Osobně to považuju za vyhazování lidských kapacit a zbytečného zatěžování policejního a trestního aparátu, věnovat se takovým tématům. Ayahuasca není látka, která by se zobrazovala v žádostech o léčbu. Její rizikovost je malá,“ řekl nyní Seznam Zprávám ke kauze národní koordinátor protidrogové politiky Jindřich Vobořil. Poukázal také na to, že daleko závažnější činy jsou mnohdy trestány mnohem mírněji.

Vobořil se na Úřadu vlády problematice dekriminalizace drog věnuje a v pondělí představil akční plán, který by měl systém změnit. Počítá v něm právě s tím, že drogy by se měly posuzovat podle své škodlivosti.

„Tresty za drogové delikty považuji obecně za vysoké. Navíc dávat do roviny některé typy psychedelik s pašováním heroinu, pervitinu a kokainu je nesmysl. Nedává to smysl a vláda říká, že je chce regulovat podle rizik,“ dodal.

Dimethyltryptamin (DMT)

Dimethyltryptamin je silný přírodní halucinogen, který se vyskytuje v rostlinách a ve stopovém množství také v lidském těle. V České republice je zákonem považován za nebezpečnou a návykovou látku. V současnosti je předmětem mnoha výzkumů a vědci uvažují nad jeho terapeutickým využitím.

Bém: Vede to k osobnímu rozvoji

Jedním z těch, kdo se Kordysových zastal, je psychiatr a bývalý primátor Prahy Pavel Bém, který se protidrogové politice v minulosti profesně věnoval.

„Výrobci, pašeráci, překupníci se skutečnými drogami – například pervitinem a heroinem – si zaslouží jistě tvrdé potrestání. DMT takovou psychoaktivní látkou není. Ve skutečnosti je to lék. Takovým jazykem hovoří moderní výzkum,“ řekl Seznam Zprávám.

Podle něj využívání DMT není doprovázeno žádným diagnostickým znakem závislosti. „Samozřejmě že jako u většiny léků, může i u přírodních alkaloidů hrozit při užití velkého množství otrava. U ayahuasky k tomu ale nedochází,“ pokračoval s tím, že účastníci ayahuaskových ceremonií mají za cíl především osobní rozvoj, „nikoliv extrémní intoxikaci“.

Soudí, že o rituálech panují zkreslené představy. „Typický průběh vypadá tak, že samotné užití přináší pestrou plejádu nepříjemných účinků, jako jsou nevolnost, zvracení nebo pocení,“ popsal Bém, který v současnosti působí jako vedoucí lékař Střediska pro psychoterapii a rodinnou terapii.

„Vtip je v tom, že – podobně jako u jiných psychedelik – otevírá člověku duchovní růst, který se projevuje vztahovostí k lidem, přírodě, kosmu, otevírá a zjemňuje srdce, stejně jako emoční prožívání,“ dodal s tím, že na rozdíl od jiných drog nejde o stavy, které by byly navozeny ihned po užití, ale jde o složitý proces osobního růstu.

Pozadu jsou skoro všichni

Česko není podle Michala Miovského, přednosty Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice, jedinou zemí, která problémy s regulací drog řeší.

„Stejně jako většina zemí v Evropě jsme nedokázali otevřít a efektivně řešit závažný problém, který doprovází všechny doposud přijaté mezinárodní normy regulující zacházení s návykovými látkami. Tímto problémem je právě různá míra zdravotní, sociální a kriminální nebezpečnosti jednotlivých látek,“ řekl.

Psychedelika, jako třeba DMT, jsou podle něj ve srovnání s jinými látkami mnohem méně nebezpečná. „Pokud se podíváte například na alkohol, zjistíte, že má téměř ve všech hodnocených kritériích téměř nejvyšší skóre. Jinými slovy: je jednou z nejvíce devastujících a nebezpečných látek, které přitom regulujeme zcela neefektivně, a dokonce na ní stát má udělaný byznys v podobě vysokých daní,“ podotkl.

„Není v pořádku, že tyto, především halucinogenní, látky jsou nahlíženy a regulovány stejně jako například metamfetamin (pervitin). Odporuje to současnému stavu vědeckých poznatků a ukazuje to, že současné nastavení drogové politiky a regulace návykových látek na mezinárodní úrovni je dlouhodobě neudržitelné a odporuje klinické praxi, vědeckému výzkumu,“ dodal.

Jak poznat závislost?

Odborníci se shodují, že v základu se závislost projevuje některými z těchto šesti znaků:

  • Odvykací příznaky při odnětí látky.
  • Ztráta kontroly.
  • Tolerance.
  • Bažení.
  • Zdravotní důsledky a orgánové poškození při chronickém užívání.
  • Sociální negativní důsledky užívání.

Nevyužitý léčebný potenciál?

Odborníci se pak shodují v tom, že samotné DMT není srovnatelné s většinou ostatních látek, které jsou na seznamu nebezpečných a návykových látek Ministerstva zdravotnictví.

DMT a podobná psychedelika podle nich nejsou návyková ani výrazně společensky nebezpečná.

„Látky řazené mezi klasická psychedelika, kam patří i DMT, jsou podle nejlepších dostupných důkazů psychoaktivní látky s relativně velmi nízkou zdravotní a společenskou škodlivostí. Jsou mnohem méně škodlivé než třeba alkohol, tabák, heroin nebo pervitin. Jejich závislostní potenciál je vlastně nulový,“ popsal pro Seznam Zprávy Vobořilův vědecký poradce Viktor Mravčík.

Terapeutické využití by podle lékaře mohli odborníci uplatnit v mnoha případech. „Je zřejmé, že pokud se používají a užívají správně, mají prokazatelnou léčebnou účinnost a obrovský terapeutický potenciál pro celou řadu psychiatrických onemocnění – od léčby deprese přes léčbu posttraumatické stresové poruchy po např. léčbu závislostí,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované