Hlavní obsah

Dotací pro firmu kancléře Mynáře se bude zabývat soud

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Dotaci pro firmu kancléře Vratislava Mynáře bude řešit soud.

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší státní zástupce podal žalobu kvůli tomu, že ministerstvo financí zrušilo rozhodnutí, podle něhož měla firma kanceláře Vratislava Mynáře vrátit dotaci ve výši téměř šesti milionů korun.

Článek

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž se obrátil na soud kvůli dotaci, kterou dostala z fondů Evropské unie firma prezidentova kancléře Vratislava Mynáře.

K podání žaloby ho vyzvala Regionální rada regionu soudržnosti Střední Morava, která dotaci původně poskytla, ale požaduje její vrácení, protože se objevily nové skutečnosti, jež její udělení zpochybnily. V radě zasedá šestnáct politiků ze Zlínského a Olomouckého kraje.

Úřad ministryně financí v demisi Aleny Schillerové (za hnutí ANO) dospěl k závěru, že v případě dotace pro Mynářovu firmu nešlo o tak závažná pochybení, aby musela být podpora vrácena. Zrušil proto rozhodnutí dotačního úřadu a řekl, že společnost nemusí peníze vracet.

Na to však Regionální operační program Střední Morava reagoval tím, že se obrátil na nejvyššího žalobce a v dokumentu o 16 stranách postoj ministerstva financí kritizuje.

Igor Stříž se nyní přiklonil na stranu dotačního úřadu.

„Rozhodnutí ministerstva financí, které znemožnilo vrácení dotace ve výši 5,9 milionu korun na výstavbu penzionu, považuje nejvyšší státní zástupce za nezákonné. Zároveň shledal závažný veřejný zájem na tom, aby toto rozhodnutí přezkoumal soud,“ zdůvodnil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Na rozhodnutí nejvyššího státního zástupce upozornila Česká televize.

Žalobu bude podle Malého řešit Krajského soud v Ostravě. Podle něj mimo jiné i proto, že Mynář je v této souvislosti také obviněn z dvou trestných činů.

„Správní žaloba podaná nejvyšším státním zástupcem je tak v daném případě jediným možným prostředkem nápravy a umožňuje soudní přezkum postupu ministerstva financí,“ doplnil Malý.

Kancléř Vratislav Mynář zatím na dotazy nereagoval, před několika měsíci Hrad veřejně zařadil Seznam Zprávy mezi média, kterým na žádné otázky neodpovídá.

Pro ČTK však Mynář uvedl, že takové rozhodnutí šéfa žalobců očekával. „Snaha obnovovat tuto umělou a politickou kauzu, byť příslušné orgány potvrdily, že vše bylo v pořádku, je nástrojem nátlaku na nepohodlné osoby veřejného života a bohužel i znamením doby,“ uvedl Mynář.

Podle ministerstva financí, za které závěry sepsal ředitel odboru financování územních rozpočtů Miroslav Matej, byla v rozhodování o dotaci pro firmu hradního kancléře chyba i na straně dotačního úřadu.

„V případě zjištění takových nedostatků či pochybení v průběhu prověřování jednotlivých žádostí o financování, tedy během procesu, který uzavření smlouvy o poskytnutí dotace předchází, má poskytovatel dotace povinnost ověřit všechny předložené podklady a v případě zjištění, že žadatel některé ze stanovených předpokladů nesplňuje, má poskytovatel povinnost takového žadatele vyřadit,“ uvedl Matej v dokumentu, který Seznam Zprávy již dříve také popsaly.

S tím ale Regionální rada regionu soudržnosti Střední Morava v podnětu pro šéfa žalobců nesouhlasí.

„Podle Regionální rady je absurdní, aby případ, kdy dojde k výběru projektu k financování z rozpočtu Evropské unie na základě neúplných či nepravdivých údajů, nemohl být postižen odvodem za porušení rozpočtové kázně, a považuje za nezbytné takový závěr ministerstva financí přezkoumat nezávislým soudem,“ píše se třeba v návrhu, pod kterým je za Regionální radu podepsaný její předseda Lubomír Traub (ODS), jenž je zároveň náměstkem zlínského hejtmana.

V materiálu ROP Střední Morava se také uvádí, že dotační úřad už v roce 2019 oznámil případ dotace pro Mynářovu firmu Evropskému úřadu pro boj proti podvodům, známého pod zkratkou OLAF. Tehdy mu poskytl všechny podklady, které si evropští detektivové vyžádali.

Reklama

Doporučované