Hlavní obsah

Exprezidenta Zemana pustí ve středu z motolské nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

V polovině března se bývalý prezident Miloš Zeman podrobil v motolské nemocnici operaci vynucené jeho zdravotním stavem. Nyní je na tom už Zeman lépe a měl by být propuštěn z hospitalizace domů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý prezident Miloš Zeman by měl být ve středu po necelých třech týdnech propuštěn z motolské nemocnice. Tam je hospitalizován od poloviny března poté, co se podrobil operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy.

Po zákroku byl Zeman podle lékařů v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče. Později byl přeložen na interní kliniku. Tři zdroje přímo z motolské nemocnice Seznam Zprávám potvrdily, že nyní se jeho stav zlepšil natolik, že lékaři počítají s tím, že Zeman bude ve středu odpoledne z nemocnice propuštěn. Jeden ze zdrojů však upozornil, že definitivní rozhodnutí padne právě ve středu.

„Jestli všechno dobře dopadne, zítra bude propuštěn,“ uvedl pak jeden z ošetřujících lékařů Boris Šťastný pro podcast Seznam Zpráv Ptám se já. „Následně si ho (Miloše Zemana) převezmeme, naši praktičtí lékaři za ním budou dojíždět, budeme indikovat péči a budou tam opět sestry - domácím péče - které mu budou pomáhat hlavně s rehabilitací,“ dodal lékař, který na Zemanovu rehabilitaci dohlíží už od doby, kdy se bývalý prezident po kritickém zhoršení zdraví na podzim 2021 vrátil z Ústřední vojenské nemocnice.

Mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková jen uvedla, že ve středu se kvůli zdravotnímu stavu Miloše Zemana uskuteční tisková konference. „Do té doby se nemůžu k ničemu vyjadřovat,“ řekla Danková.

Také Zemanovi blízcí spolupracovníci zatím nechtějí informace o jeho propuštění z nemocnice komentovat. „Domluvili jsme se na tom, že o všem bude informovat jen nemocnice,“ řekl Seznam Zprávám Martin Nejedlý, který patří mezi Zemanovy nejbližší spolupracovníky.

„Vím, že je zítra tisková konference nemocnice, tak by měli říct novinky,“ uvedl bývalý prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Lékaři už na tiskové konferenci, která se konala předminulý týden, řekli, že Zeman musel být po tomto zákroku několik hodin v umělém spánku a byl také napojený na plicní ventilaci. „Noha opravdu byla těžce postižená. Podařilo se nám odstranit hodně sraženin,“ popsal přednosta motolské kliniky zobrazovacích metod Miloslav Roček.

Miloš Zeman měl opakovaně zdravotní problémy již během svého působení ve funkci prezidenta republiky. Už na začátku jeho prvního funkčního období v roce 2013 lékaři informovali o tom, že trpí polyfunkční neuropatií, kvůli které ztrácí cit v nohou, což bývá neurologická komplikace při cukrovce.

V dubnu 2021 Zeman oznámil, že se kvůli problémům s chůzí a stabilitou rozhodl přesunout na vozík. Kvůli tomu ho vždy museli doprovázet pracovníci prezidentovy ochranky.

Reklama

Doporučované